Опасен ли е ибупрофенът за заразени с коронавирус?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8301999 www.24chasa.bg
Спори се дали е опасен обупрофенът за болните от коронавирус.

По WhatsApp се разпространяват смущаващи новини за евентуалната връзка между ибупрофен и тежкото протичане на заболяването от "Ковид-19".

Здравният министър на Франция Оливие Верат съветва да се внимава с ибупрофена, защото лекарството размножава вируса в клетките на заразените с коронавирус.

Университетската болница във Виена обаче е на друго мнение: това е фалшива новина. 

В гласовото съобщение, което в момента се разпространява чрез WhatsApp, говори жена. За една минута и 41 секунди тя твърди, че се чула по телефона с приятел, който работи в университетската болница във Виена. По думите й там са направили „някои изследвания“ за това защо вирусът има толкова тежки последици в Италия.

"Установено е, казва въпросната жена, че хората, които са докарани с тежки симптоми в клиниката, са приемали преди това вкъщи малко или много ибупрофен". После се съобщава: "в лаболатория е доказано, че ибупрофенът е размножил вируса". Затова лекарите в университетската клиника съветват да не приемате ибупрофен; вместо това трябва да приемате други лекарства за облекчаване на болката. Подателят на това послание моли да се разпространи новината.

Медицинският университет във Виена веднага реагира на това. В Twitter се описва това така: „всичко за предполагаемите резултати от изследванията на Виенската университетска болница във връзка с ибупрофен и "Ковид-19“ е фалшива новина, която няма никаква връзка с хаштага #MedUniWien“.

Но ако всичко това е само слух, защо тогава френският здравен министър Оливие Веран изрично предупреждава за употребата на ибупрофен? Веран написа в Twitter в събота, че категорично препоръчва употребата на парацетамол, защото ибупрофенът може да затрудни хода на заболяванията с "Ковид-19".

Препоръката на министъра не се основава на предполагаемите резултати от изследванията във Виена, а на статия, публикувана преди три дни в реномираното специализирано списание "Lancet". Там пише, че трима лекари посочили, че лекарствата, които инхибират клетъчния рецептор АСЕ, могат да влошат хода на "Ковид-19".

Идеята: на клетъчната повърхност има така наречените АСЕ рецептори, към които се свързва АСЕ ензимът. Именно тези рецептори коронавирусът използва за проникване в клетките. АСЕ инхибиторите прехващат АСЕ ензима, АСЕ рецепторите остават свободни и вирусите могат да проникнат по-лесно. Клетките дори могат да увеличат броя на рецепторите, когато ензимът е в капан. Това би дало повече шанс на вирусите да влязат в клетката.

Според непотвърдена хипотеза ибупрофенът има подобен ефект. Все още обаче не е проверено дали това е вярно.

Статията на списание „Lancet“ е формулирана само като хипотеза. Тъй като броят на участващите пациенти е твърде малък, е трудно да се направи сериозно и всеобхватно научно проучване: изследователите разглеждат хода на заболяването на 32-ма китайски пациенти, починали в интензивното отделение през последните няколко седмици. Така че на база от данните не може да се направи ясен и категоричен извод.

Освен това не е проверено на клетъчно ниво дали ибупрофенът всъщност води до това вирусът да може да проникне по-лесно в клетките.

Всъщност приемът на лекарства винаги трябва да се обсъжда с лекар преди да стане късно за лечение и помощ, коментира немското списание Welt.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него