Лекарството за артрит вдига на крака все повече хора с коронавирус в Италия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8303766 www.24chasa.bg
Лекарство за артрит помага все повече на пациенти с коронавирус в Италия. СНИМКА: Пиксабей

Лекарството, използвано за лечение на ревматоиден артрит, tocilizumab, се оказва досега ефективно при лечението на пневмонията, причинена от Covid-19 и при други пациенти, лекувани в Италия, а не само при първите случаи, за които писахме в Неапол. Този успех в медицината бе отразен и на страниците на известния вестник New York Times.

Италианските лекари от поне две болници започнаха лечение на случаите с коронавирус с лекарството, което обикновено се предписва на пациенти с хронични автоимунни възпалителни заболявания като ревматоиден артрит. Д-р Паоло Асиерто, директор на имунологичната клиника на Неаполския институт "Паскале", беше интервюиран миналата събота в националния тв ефир. По думите му от шест пациенти в Института, получили лекарството, трима показали значителни подобрения.

Лечението се оказва повратна точка за болните, сред тях е и ръководителят на отдела за устойчиво развитие в областната управа на Ломбардия Алесандро Матинцоли. След като беше около десет дни в болницата, той в момента е "много по-добре благодарение на употребата от това лекарство, използвано за артрит", разкри шефът на социалния отдел на Ломбардия Джулио Галера.

От Милано до Фано, от Пезаро до Модена и Козенца, всички клинични резултати вървят в една и съща посока: в повечето случаи има бързо подобрение на пациентите с коронавирус, пише италиянският портал Grande Napoli.

Както съобщихме по-рано, добрата новина идва от професора на АГИ Паоло Асиерто, президент на фондация „Меланом“ и директор на Отделението по онкология по меланом, имунотерапия срещу рак и иновативни терапии на Неаполския институт за рак "Паскале". Той  заедно с болницата "Котуньо" в Неапол, регионален референтен център за коронавирусната спешна помощ и специализирана болница в инфекциозните заболявания, използва лекарството тоцилизумаб при лечението на първите пациенти в Италия с Covid-19.

„Ние сме във връзка с няколко болници от север на юг - обяснява Асиерто. - Сега експериментирането се разшири до над 50 пациенти в цяла Италия. Вчера разговарях с д-р Джанкарло Титоло от болницата във Фано и той ми каза, че от 11-те пациенти (между Фано и Пезаро), лекувани с лекарството против артрит, 8 са имали подобрение след 24 часа ". В Козенца, където двама пациенти бяха лекувани по същия начин, и те се подобриха, продължава Асиерто. Дори в Модена бяха много доволни от първите резултати. В Неапол от 6-мата пациенти, лекувани с лекарството, трима са се подобрили, двама са със стабилни показатели и един е починал от много силен респираторен стрес, обяснява професорът.

И така "първата реакция от лекарството толицизумаб за спиране на белодробното възпаление е положителна." Но за да има по-надеждни данни, ще трябва да се изчака поне седмица, за да може да се използва все по-широко в борбата с коронавируса.

Откакто се разпространи новината за резултатите, получени в Неапол, все повече болници в Италия поискаха да използват тоцилизумаб при усложнения от "Ковид-19".

Компанията - производител на лекарството против артрит - La Roche, за няколко дни „вече е предоставила 600 дози от медикамента на различните болници, които са го поискали, пише италианското издание в Неапол.