Проф. Момеков: Ибупрофенът в доза срещу температура не потиска имунитета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8309723 www.24chasa.bg
Снимка: ДАК

Четете сигурни източници, в нета глупостите са много, казва още проф. Момеков

“Мантрата, че нестероидното противовъзпалително средство ибупрофен потиска имунитета в дозите, в които се използва за сваляне на температурата, е безумна - каза за “24 часа” проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Фармацевтичния факултет на МУ - София, и член на експертния съвет по клинична фармация и анализ на лекарства към Министерството на здравеопазването. Експертът е председател на Управителния съвет на Българското научно дружество по фармация и членува в научните дружества по фармакология и по токсикология. - Който и да е пуснал тази партенка, тя не е базирана на никакви научни доказателства. Въпросното лекарство и всички със същата активна съставка се използват за лечение на грип от 20 г., а рискът от усложнения при грип е достатъчно сериозен и никой не би си позволил да експериментира. Никой лекар не би предписал ибупрофен на човек с грип, ако имаше съмнение, че той потиска имунния отговор. Неслучайно и членовете на оперативния щаб доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев, които са компетентни в инфекциите, казват със свои думи същите неща.”

Ибупрофенът

не е заплаха

за хората с респираторни инфекции, включително за заразените с коронавирус, които са го вземали за понижаване на температурата. В ръководствата на СЗО и центровете за контрол на заболяванията на Европа и на САЩ като антипиретици - лекарства за понижаване на температурата, се дават и парацетамол, и ибупрофен, обясни експертът. Той изтъкна, че в лекарствата без рецепта у нас и в ЕС ибупрофенът е в доза 200 или 400 мг и в това количества има слабо изразено противовъзпалително действие и добра безопасност. При такава доза, в която преобладава антипиретичният ефект, поносимостта е съпоставима с тази на парацетамола и с плацебо. При артрити и други автоимунни и възпалителни състояния, за които има данни да е използван, ибупрофенът бил в значително по-високи дози.

Ако се окаже, че в Италия хората наистина умират повече от това, че са вземали ибупрофен,това ще се публикува с доказателства в научната литература, не в туитър. В случая в туита до ибупрофена като нестероидно противовъзпалително се нарежда и кортизонът, което показва, че който го е писал, не е в час. Възпаление и имунитет не са тъждествени понятия, въпреки че имат общи неща. Нестероидните противовъзпалителни като парацетамол, аспирин, ибупрофен са много по-меки противовъзпалителни от кортизона, който е стероид.

Другата нелепица се е разпространила чрез мобилно приложение за безплатни съобщения. Там от човек на човек се препредава мнението на една жена, чиято приятелка работела в университетска клиника, в която правели научни изследвания за тежката смъртност при италианците, и едва ли не тежките случаи се дължали на това, че хората вкъщи пиели ибупрофен. Веднага обаче излезе съобщение на въпросната клиника, която обяснява, че няма нищо общо с подобни твърдения, изтъкна проф. Момеков.

В историята някои подозират дори търговска война.

“Най-добре е изобщо да не се пият понижаващи температурата лекарства и ако си на работа, и ако си карантиниран вкъщи за евентуален риск. Да не се вземат такива лекарства при под 39 градуса за възрастните и 38 при деца. Ако ходиш на работа и се чувстваш на ръба, ако вземаш антипиретици, може да разпространяваш вируса, ако това е причината за покачване на температурата - обясни експертът по лекарствата. - А ако си вкъщи под карантина, защото си контактен, също не е уместно да гълташ лекарства. Трябва да вземеш химикалката и да водиш дневник с отчитане на симптомите, ако се появят, а не да вземаш температуропонижаващи средства. Например: днес кашлях, имах хрема, общо неразположение чувствам, температурата ми е 37,8 градуса.

Ако пиеш

антипиретици,

картината

се замъглява,

и може да се пропусне важна информация за състоянието.” Професорът разказа, че по обясними причини, докато университетът също е във ваканция, прекарва много време в интернет и “заблязвам, че се разпространяват впечатляващ обем глупости”. Може да звучи политически некоректно, но в момент като сегашния е печално да се пръскат заблуди, възмути се професорът по фармакология. Той съветва хората да се осведомяват от сайтовете на СЗО, центровете за контрол на заболяванията, здравното министерство и центъра по заразни и паразитни болести.

“Ако това за ибупрофена беше истина, щяхме да го чуем от китайското ръковоство, където се натрупа голям опит с епидемията. Там се съобщава като антипиретик ибупрофенът - отбелязва експертът. - В официалните и научните източници на информация няма никакви научни доказателства за предпочитане на един пред друг антипиретик.”

Подобно мнение изрази пред “24 часа”  също и д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него