Идващите от чужбина да спазват карантината, при задух да звънят на лекар

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8342301 www.24chasa.bg

Д-р СОФИЯ АНГЕЛОВА*

Всички ние сме изправени пред едно изпитание-пандемия от коронавирус, което трябва да преминем с разум, дисциплина и спокойствие, защото страхът, гневът, паниката водят до потискане на имунните клетки, а това може да доведе до разболяване и от други вируси и бактерии. Аз считам, че когато хората имат познание за случващото се, ще приемат по-спокойно ситуацията. Вирусът е нов, но вече има научни данни, които получаваме от съобщения от Китай и САЩ.

С коронавируси сме се срещали в годините, когато тези вируси са протичали с гърлобол и кашлица. Днес пандемията е причинена от два мутанта на коронавирус, които предизвикват заболяването COVID-19, което се характеризира със симптоми от страна на белите дробове.

Важно е да се знае, че средният инкубационен период на вируса, съобщен от Китай, е 5,6 дни и много близък по данните от Италия - 5,5 дни. Границите на инкубационния период обаче при отделните случаи варират от 0 до 14дни, докато на грипния вирус е 2 дни. Това налага да се подхожда с разум и отговорност. На първо място хората, завърнали се от епидемични райони, и контактните на позитивните за коронавирус, които подлежат на 14 дневна карантина, да я спазват стриктно! Това ще намали броя на заразените, защото заразяването става бързо: например, ако в стаята има 100 човека, то 70 от тях ще бъдат заразени. Но от тях 70% може и да не разберат, че са болни - с леко неразположение , гърлобол, които преминават сравнително бързо, обаче реално те са “тихите” разпространители на заразата.

Останалите 30% може да развият пълната клинична картина на болестта. Тя не се отличава от клиниката на грипа: втрисане, висока температура, отпадналост, кашлица, предимно суха (тъй като вирусът атакува долните дихателни пътища, предимно междуалвеоларното пространство, където се намират рецепторите, за които се захваща), затруднено дишане. Важно е да се знае, че с тези симптоми е необходимо да се информира по телефона личният лекар, който след снемане на епидемична анамнеза ще ориентира пациента към тест за коронавирус или прием на антивирусен медикамент. Струпването на хора в кабинетите на личните лекари, специалисти и спешните звена води до разпространение на инфекцията. Това трябва да се осъзнае от всички.

Но ако задухът се засилва в покой и стане постоянен, това е показание за болнично лечение.

Трябва да се запази спокойствие и да се спазват препоръките за социално изолиране и миене на ръцете. Най-често заразяването става чрез пипане на различни повърхности и след това, докосвайки носа, устата , очите. Сапунът и водата са най-големите врагове на вируса. За повърхностите да се използват дезинфектанти на спиртна основа.

Вирусът не се задържа във въздуха. Заразяването може да стане чрез директно инхалиране при близък контакт на кашлящ болен. Затова считам, че чрез дисциплина и отговорност към себе си и близките си и към обществото ще успеем всички заедно да победим вируса.

Но за да се случи, е изключително важно да се стремим да поддържаме имунната система здрава чрез рационално хранене, ограничаване на алкохола, спиране на тютюнопушенето, прием на основните антиоксиданти - витамините А, Е, С и Д3, и позитивно мислене. Вярвам, че бурята ще премине скоро.

*Авторът е специалист по пулмология, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, постоянен член на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"