Специалисти: Загубата на обоняние може да разкрие скритите преносители на Ковид-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8347884 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Всеки от нас, който внезапно изгуби обонянието си, може да се окаже скрит преносител на болестта Ковид-19, дори и без да има традиционните симптоми, описани от специалистите, съобщава сайтът "Бизнес инсайдър".

Изданието цитира наблюдения на видни британски ринолози. В Република Корея, Китай и Италия около една трета от пациентите, които бяха дали положителна проба за новия коронавирус, са се оплакали от загуба на обоняние, известна като аносмия или хипосмия.

Тези данни бяха съобщени от водещи британски УНГ специалисти, предаде БТА.

"В Република Корея, където беше осъществено широкомащабно тестване, 30 процента от далите позитивна проба са имали аносмия като главен симптом при сравнително леките случаи", изтъкнаха председателката на Британското риноложко дружество проф. Клеър Хопкинс и председателят на Британската асоциация по УНГ проф. Нирмал Кумар в съвместно изявление.

Професорите отбелязаха, че много пациенти по света с положителни проби за новия коронавирус са имали само два симптома - загуба на вкуса и обонянието, без да са показали традиционните признаци като висока температура и суха кашлица.

В съвместното изявление се казва, че в много медицински доклади се констатира нарастващ брой на пациентите с признаци на аносмия в отсъствие на другите симптоми. В Иран медиците са констатирали внезапно увеличение на изолирани случаи на аносмия, като с подобно явление са се сблъскали техните колеги във САЩ, Франция и Северна Италия, се казва в съобщението.

Отсъствието при тези случаи на традиционно признатите симптоми на заразяване с новия коронавирус ни изправя пред заплахата тези пациенти да способстват за разпространението на болестта по света, тъй като е малка вероятността те да бъдат тествани и изолирани. Възможно е тези хора да са били скрити преносители на заразата и поради тази причина тя да е обхванала почти целия свят.

Проф. Кумар заяви пред Скай нюз, че младите хора не показват традиционните симптоми на коронавируса. При тях се наблюдава единствено загуба на вкуса и обонянието, а не висока температура и суха кашлица, което означава, че вирусът се е настанил в носа им. Британските специалисти препоръчват на всеки от нас, който е изгубил вкус и обоняние, да се самоизолира за 7 дни, за да предпази останалите от заразяване с Ковид-19.