Д-р Стефан Филев: Антиваксър е майката, чийто пост във фейсбук извади от болницата 6 недолекувани деца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8350989 www.24chasa.bg

Според родителите на 4-годишно момиченце то има коронавирусна инфекция. Дъщеря им не е приемала никаква ваксина досега

Създаването на паника чрез фалшиви и стряскащи новини е зловредно и за пациентите, и за останалите членове на обществото, казва шефът на областната болница във Велико Търново

Шест неизлекувани деца бяха изведени панически в нощта срещу вторник от педиатричното отделение на болницата във Велико Търново.

Причината - Мариета Томова написа емоционален текст във фейсбук за 4-годишната си дъщеря, която лежи там с двойна бронхопневмония и може би има коронавирус. Майката даде гласност на притесненията си, тъй като според нея не се вземат необходимите спешни мерки и животът на детето е в опасност. В центъра на страха и психозата се оказа дежурният екип на детското отделение, който е на първа линия в борбата за здравето на децата от региона.

4-годишната пациентка вече няма температура и дихателна недостатъчност, след като 3 дни родителите я държали у дома с 39 градуса температура. Случилото се накара д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” да призове към отговорност в публикации във фейсбук.

- Д-р Филев, каква е ситуацията с 4-годишното момиченце, прието с двустранна бронхопневмония във вашата болница?

- В събота детето е получило повишаване на температурата до 39 градуса. Консултирано е с педиатър от София, който е предписал антибиотик, приеман два дни. Във великотърновската болница идва в понеделник около 14 ч заради болки в корема.

Когато пристига

в болницата, то

е консултирано и

с инфекционист.

Направена е първоначална рентгенова снимка. След като излизат резултатите от назначените изследвания, се установява, че детето е с двустранна бронхопневмония и раздвижени лабораторни показатели, които говорят за възпалителен процес.

Важно е да кажем, че майката на детето е антиваксър, то не е приемало никаква ваксина досега, тя е против ваксинацията на децата.

Настанено е в детско отделение, направени са експресни тестове за грип А и грип Б, които са дали отрицателен резултат. След това е взета проба и за коронавирус (която трябва да излезе в сряда сутринта - б.а.).

Няма епидемични

данни то да е

било контактно

с болни от

коронавирус

или с хора, дошли от рискови региони или някакъв друг показател, който да ни насочва към епидемиологична анамнеза за болни с коронавирусна инфекция.

- Как се разви ситуацията през тези часове?

- След настаняване в отделението майката и бащата пускат в социалните мрежи съобщения. Изразяват се съмнения в компетентността на хората, които го лекуват, защото според тях това не е пневмония, а е COVID-19 и трябва да се викат специалисти, които са лекували коронавирусна инфекция. А нашите лекари са прекрасни професионалисти и си изпълняват съвестно задълженията, които са им вменени.

Създава

се психоза,

непрекъснато

се опонира

на колегите,

които работят в отделението. Прочели публикацията, майки решават семейно да напуснат болницата с децата си - 6 недоизлекувани деца напускат отделението след изостряне на напрежението как може да се пуска дете с коронавирусна инфекция при техните деца.

Всичко това рефлектира върху дежурния персонал. След като си заминават, на мен започнаха да ми

звънят кметове

на съседни

общини, за да

питат трябва ли

да се подлагат

под карантина

децата,

напуснали отделението, заедно с техните семейства, които са били в досег с коронавирусна инфекция. Създаде се суматоха и така се наруши възможността да се изпълняват задълженията от колегите в педиатричното отделение.

- Какво е състоянието на момиченцето след първата нощ на прилаганата терапия?

- Детето е в увредено общо състояние и няма как да е иначе при диагноза двустранна пневмония. Започната е антибиотична терапия, за която също се изказват съмнения в социалните мрежи, че е неподходяща за лечение.

Според

родителите

трябва други

лекарства

да се вземат,

тъй като детето е с коронавирусна инфекция.

То обаче се повлиява, състоянието му е стабилно, афибрилно е. Към този момент кръвногазовият му анализ е добър, не се налага кислородна терапия. Ние подхождаме много отговорно към ситуацията. Все пак това е 4-годишен пациент и в никакъв случай не е неглижиран. Клинико-лабораторните данни говорят за бактериална инфекция, не за вирус. Затова съм изпратил за консултация снимките в детската гръдна хирургия на “Пирогов”, тъй като там имат най-голям опит в България при работа с деца с белодробна патология.

- Майката настоява, че детето трябва да получи от препарата срещу коронавирус, дарен от Кирил Домусчиев на Националния оперативен щаб. Болницата получи ли количества?

- Първо да уточним -

няма доказана

коронавирусна

инфекция

От изследванията, които вървят в момента, е твърде вероятно това да бъде бактериална инфекция, нямаща нищо общо с коронавирус.

Засега така корелират параклиничните данни, че това е една бактериална пневмония. Терапията започва, след като имаш доказателство за какво става дума. Болницата е снабдена с медикаменти, необходими за започване на лечение при болни с коронавирусна инфекция.

Имаме и план, който е разработен в случай на нарастване на заболеваемостта и промяна в епидемичната обстановка. Имаме заповед да се осигури отделение в болницата, което да приема съмнителни болни с COVID-19. Това е направено.

- В болницата във В. Търново е приет и млад лекар с коронавирус, който работи в столична частна болница, но бе пристигнал в родния си град при родителите?

- От петък Първо хирургично отделение е затворено, карантинирано. Достъп до пациента, хоспитализиран там, има само лекуващият персонал, и то при съблюдаване на строги мерки, които са предписани от РЗИ.

В момента няма нещо, което да ни притеснява като недостиг при посрещането на първата вълна. Разделени са потоците на пациенти - в спешно отделение се приемат тези, които имат епидемични данни, че са контактували и са били в определените рискови страни. Особено ако са с повишена температура, с кашлица, те се отделят веднага и не влизат в другия поток.

Организирали сме помещение, в което ще бъдат прегледани, има рентгенов апарат, защитни облекла на персонала.

Разполагаме с

8 респираторни

апарата от

висок клас

за тежките случаи. По обществена поръчка от декември м.г. очаквам още 3 нови респиратора, но тъй като обстановката е усложнена, не могат да ги натоварят от Сингапур вече 4 дни. Добре обезпечени сме и с монитори - основно се готвим за тежко протичащите случаи, които имат нужда от кислородолечение и дихателна реанимация.

- Възможно ли е тежкото протичане на пневмонията при детето да е свързано с факта, че не е ваксинирано ?

- Вероятно има връзка, но нека да се изолира какъв е причинителят. Опитът показва, че

при деца, които не

са ваксинирани,

протича тежко

първата среща

с бактериална

или вирусна

инфекция,

защото нямат изградени съпротивителни сили.

- А какво е състоянието на първия пациент с коронавирус във Велико Търново?

- В момента заболяването протича нормално с усложненията като двустранна бронхопневмония. Относително стабилен е и се провежда терапията, както се изисква по протокол. Имаме готовност, но засега няма нужда от кислородна терапия.

- Как ще успокоите всички майки, които са още в педиатрията с децата си? Под карантина ли са?

- Педиатричното отделение работи при нормален режим, не може да бъде в карантитет по простата причина, че няма изолиран коронавирусен. Майката и детето са в стая със санитарен възел, те не напускат стаята. Персоналът ги третира като потенциално опасни с всички изискващи се към това лични предпазни средства. Право на всеки родител е да определя как ще бъдат нещата с неговото дете, разбираеми са техните притеснения.

Но все пак

здравият разум

трябва да

взема връх

и неслучайно аз апелирам да бъдем критични и да се ограничим с волеизлиянията и мненията в социалните мрежи, защото те не са емоционално кошче. По този начин “осеменяваме” и другите с нашите виждания. Пласират се много фалшиви новини. Трудно е след това да пречупиш това, което трайно се загнездва в психиката на хората.

Създаването на паника чрез стряскащи новини е еднакво зловредно както за пациентите, така и за останалите членове на обществото. Вредно е и за работата на хората, които са на първа линия, тъй като не могат да изпълняват нормално задълженията си.

Д-р Стефан Филев, директор на областната болница във Велико Търново: