Червеното месо било опасно за сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8360074 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Испанският кардиолог Хуан Пабло Канепа увери, че за да съхраним доброто здраве на сърцето си, е добре да извършваме анаеробни тренировки и да се откажем от похапването на някои храни, съобщава в. "Вангуардия", цитиран от БТА.

По думите му, здравословното хранене е базирано върху консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и зехтин като заместител на продукти с голямо съдържание на мазнини. В списъка си с опасни за сърцето продукти експертът е включил червеното месо. То съдържа наситени мазнини, чийто дял не трябва да надхвърля 10 процента от ежедневния прием на мазнини.

Печените храни, които се продават в супермаркетите и кафенетата, също могат да увредят здравето, защото съдържат трансмазнини. Канепа забелязал, че трансмазнините са свързани с увеличаване на сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването и случаите на диабет тип 2. В списъка с потенциално опасните храни са пицата, пелмените и макароните, чиято консумация трябва да се ограничи.

Отбелязвайки, че стресът е сред факторите, които изострят сърдечносъдовите заболявания, експертът съветва да се откажем от консумацията на енергийни напитки. Кардиологът цитира данни на "Бритиш медикъл джърнъл", според които редовната употреба на алкохол удвоява риска от смърт вследствие на сърдечен арест и е свързана с мозъчни увреждания в дългосрочен план. Споменават се и продукти, като солта и маслото, които мнозина ежедневно употребяват и не се замислят да ограничат приема им. Канепа освен това препоръчва да се готви със зехтин, вместо с масло.