Втора МБАЛ в София с модерна апаратура за лечение на болни от коронавирус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8367703 www.24chasa.bg

Системата за цялостен мониторинг на пациенти е дело на българска компания, която води разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници

От днес лекарите, лекуващи пациенти, заразени с COVID-19 във Втора градска болница в София, разполагат с високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели. Данните освен на монитори при лекарите в болницата са свързани и с медицинския център на „Сити Клиник“, от където при нужда лекарите ще получат помощ от техни колеги. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Двата физиологични монитора са произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио“ и бяха закупени с дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София и техните екипи.

Втора МБАЛ в София с модерна апаратура за лечение на болни от коронавирус

"Уредите следят 8 жизнени показателя в реално време - пулс, кръвно налягане, пулсово налягане, сатурация на кръвта, дишане, температура и позицията/активността в момента на пациента. Специалният софтуер прави триаж на пациента в реално време. При проблем неговите данни в центъра за наблюдение светват в червено и това дава възможност за бърза и точна реакция на лекарските екипи. Това технологично решение в ситуацията на пандемия е изключително полезно. Първо, защото повишава качеството на здравните грижи, като във всеки момент състоянието на пациента се следи и може да получи консултация от точния специалист, независимо къде е той. Второ, позволява увеличаване на дистанцията при грижата за пациента и намалява риска от заразяване. И трето, позволява по-голямо количество болни да бъдат наблюдавани от по-малък брой медицински персонал. Това са все предизвикателства, пред които заразата с коронавируса ни изправи", казва още Фандъкова.

Втора МБАЛ в София с модерна апаратура за лечение на болни от коронавирус

Пилотният проект във Втора градска болница се реализира благодарение на световноизвестния кардиолог проф. Иво Петров, който е и общински съветник в столицата. В зависимост от резултатите, които проектът ще покаже, общината ще обмисли създаването на единен столичен телемедицински център, в който да се следят показателите на пациенти от общинските болници. Целта е така да се осигури достъп до специалист по всяко време и сигурност за пациента.

Системата за мониторинг на пациенти е произведена в Казанлък, под ръководството на д-р Бойчо Бойчев и български инженери. В момента те водят разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници. Фандъкова благодарни на Ивайло Дачов, управляващ съдружник в Checkpoint cardio и Ружица Гугуловска, които обучиха екипа на Втора градска болница за работа със системата.