Ето как изглеждат заразените с COVID-19 бели дробове (Видео)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8370327 www.24chasa.bg

Болница във Вашингтон, столицата на САЩ пусна 3D видео на белите дробове на пациент с коронавирус. Видеоклипът показва белите дробове на мъж, който е бил без симптоми няколко дни по-рано. Сега пациентът има Covid-19 и белите му дробове не функционират правилно, казва д-р Кийт Мортман, началник на гръдната хирургия в университетската болница Джордж Вашингтон.

Изображенията показват значително увреждане на белите дробове на иначе здрав 59-годишен мъж с високо кръвно налягане, каза Мортман. Тъй като се разболява сериозно, пациентът се нуждае от респиратор, който да му помогне да диша, но дори и на най-високата степен, това не е достатъчно. Той също се нуждае от друга машина, която да оксигенира кръвта му, казва Мортман.
"Това не е имуносупресиран пациент с диабет на 70 години", каза Мортман. "Освен високото кръвно налягане, той няма други значими медицински проблеми. Това е човек, който движел собствения бизнес, когато получава вируса... Ако сега, една седмица по-късно, повторим записа, инфекцията и възпалителният процес ще изглеждат още по-лоши. "

Зоните, маркирани в жълто на видеото, представляват заразени и възпалени части от белия дроб, каза Мортман. Когато белите дробове срещнат вирусна инфекция, тъканите започват да се уплътняват. От сканирането става ясно, че увреждането не е локализирано в една област, а обхваща големи части на двата бели дроба, показвайки колко бързо и агресивно може да се развие инфекцията дори при по-млади пациенти. Пациент със здрави бели дробове няма да има жълто на сканера, допълва той.
Пациентът остава в критично състояние в отделението за интензивно лечение.
„За тези пациенти, които имат прогресираща дихателна недостатъчност, увреждането на белите дробове е бързо и широко разпространено, казва Мортман. "За съжаление, след като бъдат увредени до тази степен, може да отнеме много време белите дробове да се възстановят. За приблизително 2-4% от пациенти с Covid-19, увреждането е необратимо и те ще починат от болестта. "
Коронавирусът уврежда предимно дихателната система. Той "попада лигавицата и след това в белия дроб. Начинът, по който тялото се опитва да го ограничи е с възпаление", каза Мортман.
Жълтият цвят на снимката бележи както инфекция, така и възпаление. „Така получавате този доста силен възпалителен процес в белите дробове в опита на организма да контролира инфекцията“, каза Мортман.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка