Откриваме вируса за 5 минути, обяви Тръмп

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8398971 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Много бърз тест за коронавирус получи одобрение в САЩ и от сряда се зарежда в спешните центрове, обяви лично президентът Доналд Тръмп. Според Ай Би Си, тестът е молекулярен и няма нужда да се носи в лаборатория. Прави се с на място от лекаря, отзовал се на повикване, или "на коляно" в огнищата на зараза.

Новото устройство е преносимо и удобно. Произведено е от "Абот" и дава положителен резултат за 5 минути, а отрицателен - за 13 минути, каза президентът на концерна Робърт Форд. Вече коронавирусът ще се открива толкова лесно, колкото и грипния вирус, заяви той.

На 27 март Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ е разрешило теста за спешните центрове, но не и за продажба на дребно. От 1 април той вече се доставя из цялата страна.

"Това засега е най-бързият тест за коронавируса," каза Форд.

Комплектът е малък и лек - тежи към 3 кг и се побира в кутия колкото малък тостер за препечени филийки. С него може да се работи в лекарски кабинети, спешни отделения и в болници, както и по домовете на болните. 

Изследва секрет от носа, попил се при натриване по клечка с памуче накрая. Прилага молекулярна технология, която се отличава с висока точност. 

"Концернът "Абот" е утвърден производител на преносими устройства за диагностика на инфекции. Негови уреди откриват грипни вируси тип А и Б, други респираторни вируси, сатфилококи и пр.

"Войната с коронавируса се води на няколко фронта и този портативен и бърз тест решава проблема с диагностиката. Тя става възможна на място, т.е. извън 4-те стени на болниците и лабораториите", добави Форд.

Концернът се ангажира да изпраща по 50 000 бройки от теста на ден. Производството му заедно с разработения преди седмица пак от "Абот" лабораторен тест за коронавируса ще е общо 5 милиона бройки на месец, а доставките ще са за болници в целия свят. 

Според Форд правителството на САЩ и "Абот" обсъждат къде и колко бързи теста да бъдат доставени най-напред. Според в. "Вашингтон пост" обаче в Белия дом за това се води спор. Едни настояват тестът да отиде първо там, където има регистрирани най-малко заразени с КОВИД-19 (в Средния запад в южните щати), за да се изясни действителната картина на епидемията. Според други тестовете са най-нужни в райони с пламнала зараза, тъй като без тях откриването на болните там се бави много и това развихря епидемията още повече.

Вчера в кризисната зала в Белия дом е имало заседание, на което вицепрезидентът Майк Пенс е възприел първото мнение, писа вестникът, като се позова на двама участници в спора, чиито имена премълчава. За тях е неразбираемо защо властта иска да си изясни картината с вируса там, където той все още е рядкост. А там, където върлува, тестовете ще дойдат последни.

След решението на Пенс губернатори и кметове на пренебрегнатите райони звъняли лично в "Абот" за поръчки.

Кметът на най-лошо ударения от епидемията Детройт Майк Дъгън каза, че изнамерил номера на мобилния телефон на боса на "Абот" и го събудил през нощта. Успял да измоли 5000 теста.

В САЩ големите производители на тестове за коронавируса вече са над 10, тъй като на 29 февруари Центровете за контрол на заразните болести помолиха бизнеса да помогне. Оттогава на ден се произвеждат по 84 000 теста и с тях са направени 3/4 от всичките над 1 милион теста на американци досега.