Проф. Дулева: За имунитета - хранене с риба, жълтък, черен дроб, месо, мляко + слънце

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8405920 www.24chasa.bg

Няма магическа рецепта за диета срещу COVID-19, но за нормалната работа на имунната система помагат минералите желязо, мед, цинк, селен, както и витамините А, В6 и В12, С, фолат и витамин D. Това казва проф. Веселка Дулева - началник-отдел “Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи и главен координатор на Експертния съвет по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването. Член на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

- Проф. Дулева, има ли храни или диети, които може да са полезни срещу коронавируса?

- Всички бихме искали да има такива достоверни данни, но разпространяваните съвети за чудодейни храни и хранителни добавки, които предотвратяват коронавирус инфекцията или помагат за излекуване, не почиват на доказателства.

Липсват научни данни, които да доказват, че спазване на определен хранителен модел, консумация на храни или хранителни съставки може да имат роля за предпазване от вируса.

Но няма съмнение, че придържането към препоръките за здравословно хранене могат да осигурят оптимален хранителен статус, а добрите хигиенни практики и физическата изолация могат да помогнат за намаляване на разпространението.

Разнообразен и балансиран хранителен прием може да подкрепят нормалното функциониране на имунната система.

Следя становищата на асоциациите на диетолозите в Европа и общото заключение е, че на този етап няма доказателства, че определена храна или хранителна добавка може да има профилактичен ефект или да предотврати COVID-19.

- Европейският орган по безопасност на храните какво препоръчва?

- Към момента не е утвърдил здравна претенция за отделна храна или хранителна съставка, които да имат ефект на защита срещу инфекцията. Но принципно са потвърдени здравни ефекти, базирани на съществуващи научни доказателства, за много хранителни вещества, които допринасят за нормалното функциониране на имунната система. При социалното и физическо изолиране в дома, особено при наличие на симптоми, е важно да се поддържат здравословно хранене и добра хидратация. Поддържането на здравословно, разнообразно и балансирано хранене може да осигури необходимите хранителни вещества.

- Кои са най-необходимите?

- Научни данни има за минералите мед, желязо, селен, цинк, както и за витамините А, В6 и В12, С, фолати и витамин D.

Британската асоциация на диетолозите обръща специално внимание на потребностите на организма от витамин D. Знае се отдавна, че

заедно с

адекватния

прием на калций

и фосфор

витамин D

допринася

за здрави кости, мускули и зъби. Но в последните 10-15 г. се установи, че е важен и за нормалната функция на имунната система.

- Как да си го набавим?

- При нормални условия се синтезира в кожана ни под въздействие на слънчевите лъчи. Количествата, приемани с храната, са малки и дори здравословният, добре балансиран хранителен прием, който осигурява всички останали витамини и хранителни вещества, е малко вероятно да осигури необходимия витамин D, ако тялото не е изложено на достатъчно слънце.

През студените месеци, когато престоят на открито е по-кратък и слънцето е по-слабо, на възрастните и децата над 1 г. се препоръчва да приемат добавка от

10 микрограма

витамин D

дневно

Препоръчва се също и консумиране на храни, богати на витамин D. Такива са например мазните видове риба – сьомга, сардини, херинга, скумрия, риба тон, пъстърва, змиорка; яйчен жълтък, месо, черен дроб и субпродукти, мляко. Витаминът присъства и в обогатени с витамин D масла, зърнени закуски, млека за кърмачета. Маслото от черен дроб на треска съдържа много високо количество витамин D, но не се препоръчва при малки деца и бременни жени.

Най-малките също са защитени от дефицит. Всички кърмачета под една година получават всекидневно оптимално количество витамин D по препоръка на педиатър.

Много важен фактор за естествения синтез на витамина е слънцето. Извънредното положение не пречи човек да постои на терасата или на двора, ако семейството живее в самостоятелна къща. При лошо време и невъзможност да се излиза навън за възрастните и децата над 1 г. трябва да се обмисли всекидневен прием на витамин D, за да се осигурят потребностите на организма.

- Какво е отношението на науката към българския “народен антибиотик” - чесъна?

- Според Световната здравна организация

чесънът е

здравословна

храна, която

може да

има някои

антимикробни

свойства,

но няма данни, че яденето на чесън защитава хората от новия коронавирус. Здравословното хранене с много плодове и зеленчуци, поддържането на физическа активност, отказването от пушенето, ограничаването или избягването на приема на алкохол и осигуряването на достатъчен сън са ключови за здравето.

- Трябва ли хората с хронични заболявания сега да спазват специални диети?

- СЗО препоръчва хората с хронични незаразни болести - сърдечносъдови заболявания като хипертония, инфаркт, инсулт; с хронична обструктивна белодробна болест; диабет; ракови заболявания - да се придържат към здравословен начин на живот за поддържане на физиологичните функции и имунитет. Лицата с хранителни алергии, цьолиакия, улцерозен колит, болест на Крон е важно да продължат да следват препоръките за хранене, направени от лекар. Трябва да продължат да спазват диетичен режим в съответствие със състоянието им. При необходимост от консултация може да се свържат по безопасен начин с медицински специалист или диетолог.

- За бременните какви са правилата?

- Бременните жени са по-уязвими от заразяване с COVID-19 особено при друго основно заболяване като астма или диабет. Поддържането на добро хранене и хидратация са важни през целия период на бременността. Но говорим за здравословно хранене. Това не означава да се спазва специална диета или да се приема храна за двама.

Получавам въпроси от млади майки дали може да продължат да кърмят, ако евентуално се заразят. Според препоръките на СЗО

жените с

COVID-19 може

да кърмят,

ако желаят,

при спазване на добрата хигиена. И според Кралския колеж по педиатрия и детско здраве и Кралския колеж по акушерство и гинекология на Англия в момента няма доказателства, че коронавирусът се пренася чрез кърмата. Основният риск при кърмене е близкият контакт между майката и бебето, тъй като е възможно инфекциозни въздушни капчици да доведат до заразяване на детето. Затова е необходимо рисковете и ползите от кърменето да се обсъдят с консултиращия лекар и да се спазват предпазните хигиенни мерки.

- Можем ли да се заразим от храна?

- Към момента няма доказателства, че храната е вероятен източник или път на предаване на вируса. Ще цитирам водещия учен от Европейския орган по безопасност на храните Марта Хугас. “Опитът от предишни огнища на инфекции, свързани с коронавируси, като тежък остър респираторен синдром – коронавирус SARS-CoV, и близкоизточен респираторен синдром – коронавирус MERS-CoV, показват, че

предаване на

инфекцията чрез

консумация на

храна не е

наблюдавано

В момента няма данни, които да подсказват, че COVID-19 е различен в това отношение”.

- А това, че вирусът се появи на рибен пазар?

- Позицията на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията е, че въпреки че първоначалният вероятен източник на инфекция в Китай са били животните, в момента вирусът се разпространява от човек на човек – главно чрез дихателни капчици при кихане, кашляне или издишване, и чрез ръцете, когато докосват замърсени със секретите повърхности.

Учените и властите по целия свят наблюдават разпространението на вируса и не е установено съобщение за предаване чрез храна. Няма доказателства, че хранителни стоки, внесени по установения ред в ЕС, представляват риск за здравето на хората във връзка с COVID -19. Основният начин на предаване е от човек на човек.

СЗО издаде предпазни препоръки за спазване на добри хигиенни практики по време на работа с храни и приготвяне на храни. Това са миене на ръцете, сготвяне на месо до пълна готовност и избягване на потенциално кръстосано замърсяване между топлинно обработени и сурови храни.

Британската асоциация на диетолозите препоръчва в тази ситуация свеждане до минимум на пазаруването чрез добро планиране на покупките на храна, правилно съхранение, планиране на храненето за няколко дни.

Според Немския институт за оценка на риска също към този момент няма случаи на заразени с новия вид коронавирус чрез консумация на замърсена храна. Не са известни и съобщения за инфекции с други коронавируси, дължащи се на храна. Смята се, че предаването чрез повърхности, които наскоро са били замърсени с вируси, е възможно за кратък период от време поради относително ниската стабилност на коронавирусите в околната среда.

Въпреки че е малко вероятно вирусът да бъде предаден чрез замърсена храна или хранителни продукти от внос, трябва да се спазват общите всекидневни хигиенни правила като редовно миене на ръцете и хигиена при приготвянето и поднасянето на храна. Тъй като вирусите са чувствителни към топлина, рискът от инфекция може да бъде допълнително намален чрез достатъчна

топлинна

обработка

и загряване

на храните

Коронавирусите могат да достигнат повърхности чрез заразяване от човек, който киха или кашля директно върху предметите, и вирусите могат да оцелеят там известно време. Инфектиране на друг човек е възможно, ако вирусът се предаде малко след това чрез ръцете му към лигавиците на устата, гърлото или очите. За защитата от предаване на вируси чрез повърхности е важно измиване на ръцете и да не се пипа лицето.

- Хлябът и зеленчуците може ли да пренасят вируса?

- В отговор на подобен въпрос Немският институт за оценка на риска съобщи, че не са запознати със случаи на инфекция с коронавирус по този път на предаване.

Коронавирусите теоретично могат да достигнат до хлебни изделия или плодове и зеленчуци чрез заразен човек, който киха или кашля директно върху тях. След това е възможна инфекция на друг човек, ако вирусът се предаде скоро след това чрез ръцете или самата храна, ако попадне върху лигавиците на устата, гърлото или очите. За предпазване е изключително важно да се спазват общите правила за ежедневна хигиена.

Хлебните изделия в магазините на дребно обикновено са

защитени с

опаковки или

от витрини

и така рискът от замърсяване е минимизиран.

За плодовете и зеленчуците също трябва да се спазват общите правила за хигиена, които включват цялостно измиване и често миене на ръцете по време на приготвянето им.

- Може ли да се заразим от замразена храна, ако е била замърсена с вируси?

- Предишните два коронавируса, за които има данни, са устойчиви на студ и могат да останат

заразни при

минус 20 градуса

до 2 г. в

замразено

състояние

според Немския институт за оценка на риска. Засега обаче няма данни за инфектиране с COVID-19 чрез консумация на храна, включително замразена. Това не отменя правилото да се спазва хигиена при приготвяне на храната.