По 100 000 теста дневно за COVID-19 до края на април обмислят във Великобритания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8407182 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че намеренията на правителството са до края на април да се правят по 100 000 теста дневно за коронавирус.

Незабавно обаче последваха критики, че правителството се надява да излезе от карантината чрез използването на грешна стратегия.

Жертвите на Coviv-19 в Обединеното кралство са почти 3 000, предава БНР.

Мат Ханкок, току-що възстановен след самоизолация, произведе новина с амбицията за 100 000 теста дневно до края на месеца, при положение, че в момента се правят едва около 12 000 теста дневно.

Той обяви план от пет точки за реализацията на проекта. Правителството ще обмисли и издаване на „сертификати за имунитет“, за онези, които са се възстановили от заразата.

Даунинг стрийт обаче ще трябва да отговаря на трудни въпроси, защото мнозина смятат за много спорни предвидените тестове за антитела, за които няма гаранция, че са ефективни. Бавните темпове на увеличаване на тестването изнервиха както политиците, така и хората.

Бивш министър от Консервативната партия, подкрепил Борис Джонсън в надпреварата за лидерския пост, пожелал анонимност, е цитиран от „Гардиън“ да казва, че много съпартийци са разтревожени, че общественото настроение може рязко да се промени и настрои срещу правителството, ако хората и след Великденските празници останат по домовете си и няма напредък с тестването.