Полски учени разработиха лекарство за забавяне на заразата с коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8408028 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Група учени от Университета в полския град Краков заявиха, че са открили субстанция, която значително забавя инфекцията с новия тип коронавирус SARS-CoV-2. Това съобщи Полската агенция за печата, цитирана от TACC.

Изследователите смятат, че тяхното постижение е обещаваща първа стъпка към изобретяване на лекарство. „Веществото, което разработихме, е иновация от световна класа“, заяви професорът вирусолог Кшиштоф Пиртс. Изобретението е химично съединение, наречено HTCC. Съобщава се, че засяга не само SARS-CoV-2, но и MERS-CoV, причинителят на респираторния синдром в Близкия изток, който се появи в Саудитска Арабия през есента на 2012 г., предава "Фокус".

Сега полските учени планират да започнат клинични изпитвания на тяхното лекарство. HTCC е патентован и преди това тестван върху животни, все още не е получено разрешение за употреба при хора. При гризачите това вещество не предизвиква влошаване на работата на дихателната система и не показва токсичност.

HTCC полимерното съединение е създадено на базата на хитозан, получен от скариди или гъби. Изследователите показват, че този полимер се свързва с протеина на Спайк, който образува „короната“ на вируса и блокира взаимодействието му с клетъчния рецептор и в резултат на това и с вируса, навлизащ в клетката.

Работата е извършена, като се използва не само стандартен клетъчен модел, но и усъвършенствана система, моделираща напълно диференциран епител на дихателната система на човека. „Това е един от най-модерните модели“, подчертават авторите на изследването.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи