Коронавирусът не засяга плода и новороденото, не преминава през кърмата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8421345 www.24chasa.bg
Към момента знаем, че този вирус /SARS-CoV-2 - б.р./ не засяга новородените, не засяга плода. Снимка: Пиксабей

"Към момента знаем, че този вирус /SARS-CoV-2 - б.р./ не засяга новородените, не засяга плода, не преминава през плацентата и не преминава през кърмата", заяви пред БНР д-р Анета Попиванова. Тя е отдала живота си в грижата за най-малките пациенти - новородените. Педиатър-неонатолог е в Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“.

"Тоест, грижите за новородените деца остават същите, но трябва да имаме много сериозна грижа по отношение на майките. Има много сериозни препоръки тогава, когато жените са носители на вируса, но без да имат клинични прояви, когато са заболели по-леко, и когато е по-тежко", уточни тя в деня на Световния ден на здравето.

Д-р Попиванова припомни, че майчината кърма осигурява най-стабилната и добра защита спрямо респираторни инфекции в ранната детска възраст. В условията на епидемия от коронавирус, поведението на майката и контакта й с новороденото се определя в зависимост от нейното състояние.

Размяната на кърма в сегашните условия не е препоръчителна. Макар и коронавирусът да не преминава през нея, има други вируси, които притежават тази способност.

Предизвикателствата пред всички са от най-различен характер и са много остро поставени. Затова е много важно родителите да запазят максимално спокойствие и да бъдат много разумни в своите действие. Много търпение и сила пожела на всички свои колеги д-р Попиванова, защото тези качества ще са необходими, за да преминем през това изпитание по възможно най-достойния начин.