Изследване оспори ползата от затварянето на училищата заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8422292 www.24chasa.bg
Британски учени оспориха ползата от затварянето на училищата, за да бъде спряно разпространението на новия коронавирус. СНИМКА: Пиксабей

Британски учени оспориха ползата от затварянето на училищата, за да бъде спряно разпространението на новия коронавирус. Те заявиха, че въздействието на тази мярка е твърде малко, съобщи ДПА.

"Понастоящем доказателствата в подкрепа на затварянето на училищата заради COVID-19 са много слаби" - казаха учените от лондонския Юнивърсити колидж.

Данни от грипни епидемии показват, че затварянето на училищата "може да има сравнително малък ефект върху вирус, който се предава лесно като този в COVID-19 и е с ниски клинични прояви сред децата".
Затварянето на училищата обаче може да има "големи икономически и социални последици", пишат учените в сп. "Лансет: Детско и юношеско здраве".

Изследователски модели на COVID-19 прогнозират, че затварянето на училищата като единична мярка може да предотврати само 2-4 процента от смъртните случаи, "много по-малко от други мерки за социално дистанциране", твърдят учените. Необходимо е да бъдат обмислени други, по-малко драстични мерки за социално дистанциране в училищата, особено ако ограничителната политика продължи дълго", добавят специалистите, цитирани от БТА.

Използваните данни от епидемията от ТОРС в Китай, Хонконг и Сингапур от 2003 г. показват, че "предаването на вируса в училищата не е имало значима роля за огнищата", и че затварянето на училищата и наблюдението на здравето в тях не е допринесло за общия контрол на разпространението на ТОРС.

Моделите на разпространението на COVID-19 подкрепят затварянето на училищата. "Единственото изследване, което го разглежда като самостоятелна мярка обаче предупреждава, че въздействието й е сравнително слабо, като се има предвид, че в резултат се увеличават контактите в дома и общността", добавят учените.