Д-р Яновски: Лесно може да се предозира лекарството за краста. Няма хуманна употреба

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8424783 www.24chasa.bg
Д-р Яновски Кадър: БНТ

Kардиологът проф. Иво Петров за първи път анонсира преди дни опитите, които се правят с едно лекарство и за това как то влияе на коронавируса. Стана ясно, че това лекарство се използва във ветеринарната медицина за лечение за краста.

Започнало е масово търсене на споменатия от проф.Петров медикамент по клиники и складове за ветеринарномедицински продукти, предаде БНТ. За това са сигнализирали от Българския Ветеринарен Съюз. 

По думите на председателя на съюза в София д-р Димитър Яновски - още в понеделник хората са започнали да търсят препарата, който е само за лечение на животни. За два дни са получили около 10 обаждания, в какви количества може да се намери.

По българското законодателство то не може да бъде продавано свободно. Но има вратички, които могат да направят възможно човек да си вземе такъв продукт, което е проблем. Данните как се използва в хуманната медицина не са ясни. Призовавам всички хора да внимават и да не търсят този продукт. Той се изписва само за животни, заяви д-р Яновски.

Дозировката му е доста точна. Ако човек е чувствителен към този препарат, рискува да се появят алергични шокове и това да доведе до застрашване на живота, посочи още той.

Лекарството е силно токсично, терапевтичната му ширина е доста малка. Лесно човек може да предозира. Такъв препарат няма за хуманна употреба. Може да предизвика интоксикация и различни алергични реакции. Със сигурност всички не могат да си го купят но съм убеден, че има начини да се купи. За съжаление, има недобросъвестни колеги. Някой може да се сдобие. Може да е един случай...

Призовавам складовете да не го продават на частни лица без изрична рецепта за животни.Няма нужда в паниката да рискувате живота си, каза още специалистът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане