Д-р Яновски: Лесно може да се предозира лекарството за краста. Няма хуманна употреба

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8424783 www.24chasa.bg
Д-р Яновски Кадър: БНТ

Kардиологът проф. Иво Петров за първи път анонсира преди дни опитите, които се правят с едно лекарство и за това как то влияе на коронавируса. Стана ясно, че това лекарство се използва във ветеринарната медицина за лечение за краста.

Започнало е масово търсене на споменатия от проф.Петров медикамент по клиники и складове за ветеринарномедицински продукти, предаде БНТ. За това са сигнализирали от Българския Ветеринарен Съюз. 

По думите на председателя на съюза в София д-р Димитър Яновски - още в понеделник хората са започнали да търсят препарата, който е само за лечение на животни. За два дни са получили около 10 обаждания, в какви количества може да се намери.

По българското законодателство то не може да бъде продавано свободно. Но има вратички, които могат да направят възможно човек да си вземе такъв продукт, което е проблем. Данните как се използва в хуманната медицина не са ясни. Призовавам всички хора да внимават и да не търсят този продукт. Той се изписва само за животни, заяви д-р Яновски.

Дозировката му е доста точна. Ако човек е чувствителен към този препарат, рискува да се появят алергични шокове и това да доведе до застрашване на живота, посочи още той.

Лекарството е силно токсично, терапевтичната му ширина е доста малка. Лесно човек може да предозира. Такъв препарат няма за хуманна употреба. Може да предизвика интоксикация и различни алергични реакции. Със сигурност всички не могат да си го купят но съм убеден, че има начини да се купи. За съжаление, има недобросъвестни колеги. Някой може да се сдобие. Може да е един случай...

Призовавам складовете да не го продават на частни лица без изрична рецепта за животни.Няма нужда в паниката да рискувате живота си, каза още специалистът.