Надпреварата за ваксина: 6 вече се тестват върху хора, над 60 - на мишки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8428738 www.24chasa.bg
Изследовател в университета в Питсбърг, щата Пенсилвания, работи върху кандидат-ваксина. СНИМКА: РОЙТЕРС

Готова се очаква най-рано след година

През трите месеца, откакто коронавирусът започна своето смъртоносно шествие, Китай, Европа и САЩ се впуснаха в бесен спринт, за да произведат първи ваксина. Сътрудничество има на много нива - включително сред компании, които са яростни конкуренти.

Кой ще успее пръв е от ключово значение, защото може да доведе до облагодетелстване на собственото население или да даде предимство в справянето с икономическия и геостратегическия резултат от кризата.

Шест различни вида потенциални ваксини срещу COVID-19 вече започнаха изпитвания върху хора, а над 60 са на предклиничен стадий и се тестват само на мишки. До голяма степен

тази безпрецедентна

скорост се

дължи на

ранните китайски

усилия

за секвениране на генетичния материал на Sars-CoV-2 - вируса, който причинява COVID-19. Стартът бе даден в началото на януари, но още никой не е постигнал успех.

В доклад за ситуацията към 4 април Световната здравна организация потвърди, че две кандидат-ваксини вече са влезли в първата фаза на клиничните изпитвания върху хора. СЗО визира разработките на американската Moderna и на китайската фармацевтична компания CanSino Biologics. Още 4 компании обявиха, че инжектират хора, но с медикаменти, които вече са известни, с което общият им брой става шест. (Виж графиката.)

Клиничните изпитвания са основен предшественик на регулаторното одобрение и обикновено се провеждат в три фази. Първата включва десетки здрави доброволци и следи за нежелани ефекти. Втората и третата тестват ефективна ли е ваксината, като пациентите се увеличават.

Ваксините се групират в 8 групи според т.нар. платформи, сред които са методите с деактивирани или отслабени цели вируси, генетично модифицирани протеини и сравнително новата технология с рибонуклеинова киселина (мРНК) - основа на първата тествана на хора ваксина.

Обещаващите

кандидати

Първият медикамент, който на 16 март спешно започна изпитвания върху хора, пропускайки мишките, е на американската биотехнологична фирма Moderna и Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания на САЩ (NIAID).

Вместо отслабен вариант на коронавируса се използва генетично стимулиране чрез синтетична РНК на клетки на тялото да произведат рецептори, каквито има върху вируса, и така да предизвикат намеса на имунната система срещу тях.

Компанията вече е работила по подобни прототипи за други вируси, като на грип А, вирус зика или вируса на Епщайн-Бар. В Moderna работи един от екипите, създадени преди 3 г. заради епидемията от ебола, убила 11 хил. души.

Ранен вариант

на ваксината

ще има до

есента на 2020 г.

и той ще бъде предоставен първо на рисковите групи. При доказана ефективност ще са нужни поне 18 месеца за одобрение на крайната ваксина.

Другата потенциално ефективна ваксина срещу COVID-19 е разработена от Пекинския институт по биотехнология и фармацевтичната компания CanSino Biologics. Китайските власти твърдят, че тя е сложена за първи път на хора в същия ден като тази на Moderna. Но тя използва различен подход - нерепликиращ се вирусен вектор като платформа, и така е получен аденовирусен вектор.

Аденовирусите са често срещани вируси, които причиняват пневмония и могат да доставят потенциални антигени за стимулиране на производството на антитела в човешкото тяло, които да се борят с болестта. По този начин през 2017 г. CanSino Biologics успя да разработи ваксина срещу ебола.

Тия дни бе съобщено, че още една ваксина срещу COVID-19 започва клинични тестове в САЩ. Администрацията по храни и лекарства (FDA) одобри да се инжектира на хора продуктът на компания Inovio Pharmaceuticals. Ваксината е ДНК-базирана. Разработката е

финансирана

от фондацията

на Бил и

Мелинда Гейтс

и няколко други организации. Досега ваксината бе част от списъка на СЗО, които се тестват само на животни, като дала добри резултати. С полученото разрешение от FDA скоро ще бъде ваксиниран първият от 40 доброволци.

Самата ваксина използва специално разработен плазмид, който да провокира реакция от имунната система. Така тя изгражда специфични антитела за битка с конкретна инфекция. ДНК базираните ваксини са рядкост и се използват предимно за животни. Очаква се, че ваксината ще получи одобрение за масово прилагане поне след година или дори 18 месеца.

Над 60 ваксини

се тестват

върху мишки,

сочат данните на СЗО.

Етапът на предклиничното изпитване включва тестване върху малки и големи животни. След това предстоят трите фази на клинични изпитвания върху хора. Често опитите се оказват неуспешни и само 1 на 10 експериментални ваксини стига до одобрение.

Прочутата френска Sanofi обеща ваксина срещу COVID-19 в рамките на 18 месеца. Тя обедини усилия с американската терапевтична компания Translate Bio. Платформата на ваксината е т.нар. протеинова субединица. Двете фирми ще използват генетичната платформа РНК (мРНК) на Translate Bio.

ЕС подкрепи

германската

фирма CureVac

с 80 млн. евро

в опитите ѝ да открие ваксина. Технологията ѝ също се основава на РНК молекули, които стимулират имунната система. Частната компания, базирана в Тюбинген, Германия, се надява да изработи експериментална ваксина до юни - юли, за да поиска след това одобрение от регулаторите за тестване върху хора.

Изследователи от университета в Куинсланд, Австралия, разработват ваксина, състояща се от вирусни протеини, произведени в клетъчни култури, което е вид по-стара технология.

Друга биотехнологична компания - базираната в САЩ Novavax, също обяви, че

работи срещу

коронавируса

с протеин

Тя използва няколко варианта върху мишки и очаква да започне с хора тази пролет.

Фармацевтичната компания “Джонсън и Джонсън” започна работа над експерименталната ваксина Ad26 срещу SARS-CoV-2 през януари. Беше използван процес, който комбинира вирус от обикновена хрема, неспособен да се възпроизведе, с фрагменти от COVID-19 с цел предизвикване на имунна реакция на човешкия организъм. Очаква се изпитванията върху хора да започнат до септември.

Дори най-ефективните и драконовски ограничителни стратегии само забавят разпространението на коронавируса. Всички погледи са насочени към перспективата за ваксина, защото засега тя изглежда единственото спасение. Надпреварата продължава.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка