1 от 3-ма излекувани е с недостатъчни антитела - може ли COVID-19 да повтаря?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8435052 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Екип от китайския университет “Фудан” в Шанхай анализира кръвни проби от 175 пациенти, изписани от клиничния център за обществено здраве в мегаполиса, и установи, че близо една трета от тях имат неочаквано ниски нива на антитела към новия коронавирус SARS-CoV-2 и повечето от тези преболедували са млади хора. В някои случаи антителата изобщо не могат да бъдат открити. Въпреки че изследването не е минало стандартната за науката рецензия, това е първото в света систематично изследване на нивата на антитела при пациенти, които са се възстановили от COVID-19- заболяването, причинено от коронавируса. Това пише в. “Саут Чайна морнинг пост” в материал с красноречивото заглавие

“Мистерия в

изследването

на възстановени

пациенти”

Всички тестувани наскоро са се били възстановили от леки симптоми на заболяването. Не са включвани пациенти от интензивни отделения, защото много от тях вече имат антитела от дарена кръвна плазма.

Естествените антитела са особени белтъци, които имунната система изработва за отпор на бактерии, вируси, гъбички или други чужди за организма агенти. Антителата не са универсална панацея. Те са специфични за всеки нашественик. Имунната система се затруднява най-много с отговора към напълно нов нашественик, с който се среща за първи път. Но “споменът” се кодира в имунната памет и ако същият вирус или друг патоген се опита да нахлуе отново в бъдеще, тялото бързо се сеща какво да прави и насочва към врага армията от антитела.

Антителата към новия коронавирус имат уникална химична структура срещу SARS-CoV-2. Те прехващат шиповидния протеин във вирусната обвивка, с която патогенът се свързва с човешките клетки, и го неутрализират. По този начин човек би трябвало да е защитен от повтаряне на инфекцията ако не завинаги, поне на първо време. И колкото повече антитела има, толкова по-сигурна би изглеждала гаранцията.

Шанхайските изследователи обаче са изненадани да открият, че стойностите на титъра на антителата при около една трета от пациентите са под 500 въпреки сходната продължителност на заболяването на всички изследвани. Това ниво се смята за твърде ниско, за да осигури защита.

Екипът е установил също, че нивата на антителата се повишават с възрастта, като

хората на 60-85 г.

имат над 3 пъти

повече антитела

от групата на 15-39 г.

“Това е клинично наблюдение, което направихме на фронтовата линия. Твърда прогноза за колективния имунитет ще изисква повече данни от други части на света”, казва проф. Хуанг Джингхе, ръководител на екипа. Той обяснява, че 10 от пациентите в изследването имат толкова малко антитела, че дори не могат да бъдат отчетени лабораторно.

Тези пациенти са имали типични симптоми на COVID-19 - треска, хрема, кашлица, но може би са победили вируса с други части на имунната система като Т-клетки или цитокини. Как са направили това, все още не е ясно. Може да се наложи разработчиците на ваксини да обърнат особено внимание на тези пациенти, казва проф. Хуанг. Ако истинският вирус не може да предизвика отговор на антитела, отслабената версия във ваксината може да не работи и при тези пациенти.

Изследователите открили също, че антитялото към COVID-19 има сходство с това към SARS, който причини огнището на тежкия остър респираторен синдром. Това вдъхва надежда за разработване на 1 ваксина за 2 или повече коронавирусни щама.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане