Британски учени започнаха изпитания на методи за лечение на COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8439010 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Учени от Оксфордския университет пристъпиха към изследване на различни терапии на COVID-19, предизвикана от новия коронавирус, предаде ТАСС като цитира в. "Файненшъл таймс".

То обхваща 2700 участници с потвърдена диагноза за болестта и е финансирано с 2,1 милиона британски лири, предоставени от британското правителство.

"Трябва бързо да подберем участниците, докато пандемията не е достигнала своя пик. Така ще разполагаме с достатъчно пациенти, които да ни осигурят достоверни данни", заяви ръководителят на изследването, експертът по инфекциозни болести Питър Хорби. По мнението му, никога досега тест, който сравнява ефикасността на различни методи на лечение, не се е извършвал с толкова бързи темпове, предава БТА. 

В рамките на теста вниманието е фокусирано върху три типа лечение - комбинация от лопинавир и ритонавир, която е включена в някои антиретровирусни терапии на ХИВ инфекции, противовъзпалителен стероиден хормон дексаметазон и противомалариен препарат хидроксихлорохин. Участие в тестовете могат да вземат пациенти с потвърдена диагноза за Ковид-19 в 130 болници в състава на британската Национална здравна служба. Всички доброволци са разделени на 4 групи - в три от тях се прилага лечение с лопинавир и ритонавир, дексаметазон или хидроксихлорохин, а в четвъртата - стандартна терапия.

"След няколко дни ще можем да добавим нови лекарства в изследването - поясни Хорби. - Тази седмица добавяме антибиотика азитромицин." Учените възнамеряват в изпитанията да участват също пациенти в по-тежко състояние, у които възпалителният процес е по-интензивен. Възможно е тези пациенти да приемат препарат, блокиращ действието на молекулата интерлевкин 6, която е с ключова роля при интензивен възпалителен процес.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България