Описаха честите неврологични симптоми на COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8474472 www.24chasa.bg

Повече са при затегнато протичащи случаи - почти при половината

 

При голяма част от болните с COVID-19 се установяват неврологични прояви, включително

остри

мозъчносъдови

състояния,

нарушено

съзнание

и увреждане

на скелетните

мускули

Досега данните бяха от единични докладвани случаи на мозъчни възпаления. Медицинското сп. “Нюролъджи” публикува първото ретроспективно проучване с научни доказателства за пациенти, постъпили последователно в периода на нарастването на случаите в огнището на епидемията. Китайски изследователи от Ухан анализират данни от повече от 200 възрастни пациенти с коронавирусната инфекция и откриват, че 36,4% имат неврологични прояви.

При случаите на тежко заболяване половината (45,5%) от пациентите са с неврологични симптоми, при леките случаи са по-дискретни и се установяват при докъм 30 на сто от болните.

“По време на пандемията

пациенти с

неврологични

прояви трябва

да се смятат за

потенциално

засегнати

от вируса

Клиницистите трябва да подозират диференциална диагноза COVID-19, за да избегнат забавено установяване на случаи и пропускане на шанса за ранно започване на лечение”, отбелязва ръководителят на изследователския екип д-р Бо Ху от Медицински колеж към университета “Хуайонг”.

Предупредителните сигнали от страна на централната нервна система са

замаяност,

главоболие,

обърканост,

нарушено

съзнание

При част от тежките пациенти паралелно се откриват остри мозъчносъдови заболявания, загуба на равновесие, липса на координация на движенията. Симптомите, свързани с периферна нервна система, са нарушен вкус, мирис или зрение и невралгични болки като при миалгия.

Лабораторните

резултати

също се

различават

в зависимост от тежестта на случая. В сравнение с пациенти с леко протичащи инфекции тези със сериозно състояние са имали повишени специфични за COVID-19 възпалителни маркери. При тях като правило се установявал по-висок брой бели кръвни клетки и неутрофили, по-нисък брой на лимфоцитите и повишени нива на С-реактивния протеин (в листа от изследванията се записва като CRP) и фибрин.

Лекарите трябва да са наясно, че може да има неврологични прояви на COVID-19 и такива симптоми показват необходимост от бърза медицинска помощ, казват изследователите.