Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8536875 www.24chasa.bg

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той

Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив.

Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по ушно-носно-гърлени болести - продължава семейната традиция, наследена от баща си и дядо си.

Член е на Асоциацията по лицевите аномалии, специализиран в детската отология и със специфичен интерес към микрохирургията на ухото.

- Д-р Гюлев, с какви най-чести оплаквания в момента идват в кабинета ви пациентите?

- Оплакванията не се различават драстично от тези преди обявяването на извънредното положение – симптоми на остри и хронични заболявания на ушите, носа и гърлото.

С издаването на новата заповед на министъра на здравеопазването възобновихме плановата оперативна дейност и консултации. Взимаме всички необходими мерки за добра медицинска практика в условията на пандемия.

В момента приемаме пациенти за планови операции като премахване на сливици, носни полипи, слухоподобряващи процедури, хирургично лечение на затруднено носно дишане и много други.

- При съмнение за инфекция с COVID-19 правите ли тестове на пациентите?

- Всички пациенти с типични оплаквания за коронавирусна инфекция минават през обособен кабинет към спешното звено на УМБАЛ „Пълмед“. При съмнения за заболял от COVID-19 той попада в специализирано отделение, разположено в отделна сграда от основния корпус на болницата, където се осъществява триаж от екипиран със защитна екипировка персонал. Всички останали болни минават в отделен поток, абсолютно изолиран от този на COVID-19 суспектните.

Тестове за коронавирус инфекция се извършват в обособени зони, изолирани от основния поток пациенти, а не в отделенията на болницата.

На територията на целия медицински комплекс се спазват стриктно всички санитарно-хигиенни изисквания и мерки за осигуряването на безопасност на медицински персонал и на пациенти. Спазват се всички разпореждания и препоръки на Регионалната здравна инспекция, Министерството на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса.

В отделението УНГ не постъпват за диагностика и лечение пациенти със съмнения за COVID-19 инфекция, а само такива с характерните за нашата специалност проблеми. Така че пациентите могат да бъдат абсолютно спокойни, че болницата ни е една от най-чистите и безопасни за провеждане на тяхното лечение.

Извършва се и периодично тестване на персонала на лечебното заведение. На всички пациенти, които влизат в медицинския комплекс, се мери температурата.

- Пациентите търсят ли навреме лекарска помощ?

- Заради създалата се в обществото паника се забелязва драстичен спад в броя на преминалите пациенти. Не смятам, че отливът се дължи на спад в заболеваемостта - ранната пролет е типично натоварен сезон за УНГ специалистите. Но дали поради страх от епидемията, или заради наложените ограничения в придвижването, пациентите често предпочитат да „стиснат зъби” и да не търсят медицинска помощ или пък прибягват до самолечение. Понякога хора със сериозни остри или обострени хронични заболявания чакат до момент, в който оплакванията станат съвсем нетърпими, преди да ни потърсят.

- До какво може да довече ненавременната медицинска помощ във вашата специалност?

- Множество заболявания на УНГ-органите, които иначе лекуваме рутинно, крият риск от тежки и често животозастрашаващи усложнения, ако лечението им бъде забавено или неправилно проведено от неспециалист. Самолечението с медикаменти, предвидени за употреба стриктно по лекарско предписание, използването на непроверени алтернативни методи на лечение или съвети от самозвани лечители и интернет страници са най-често неефективни. А и опасни - могат да утежнят състоянието на пациента.

Всичко това важи в особена степен за децата, при които имунната система не е съзряла и някои заболявания протичат по-бурно, усложненията настъпват по-бързо. Използването на медикаменти и правилното им дозиране е нужно да става от квалифициран за това лекар, защото последствията от забавяне в терапията и самолечение могат да бъдат трудни за овладяване.