Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8536875 www.24chasa.bg

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той

Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив.

Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по ушно-носно-гърлени болести - продължава семейната традиция, наследена от баща си и дядо си.

Член е на Асоциацията по лицевите аномалии, специализиран в детската отология и със специфичен интерес към микрохирургията на ухото.

- Д-р Гюлев, с какви най-чести оплаквания в момента идват в кабинета ви пациентите?

- Оплакванията не се различават драстично от тези преди обявяването на извънредното положение – симптоми на остри и хронични заболявания на ушите, носа и гърлото.

С издаването на новата заповед на министъра на здравеопазването възобновихме плановата оперативна дейност и консултации. Взимаме всички необходими мерки за добра медицинска практика в условията на пандемия.

В момента приемаме пациенти за планови операции като премахване на сливици, носни полипи, слухоподобряващи процедури, хирургично лечение на затруднено носно дишане и много други.

- При съмнение за инфекция с COVID-19 правите ли тестове на пациентите?

- Всички пациенти с типични оплаквания за коронавирусна инфекция минават през обособен кабинет към спешното звено на УМБАЛ „Пълмед“. При съмнения за заболял от COVID-19 той попада в специализирано отделение, разположено в отделна сграда от основния корпус на болницата, където се осъществява триаж от екипиран със защитна екипировка персонал. Всички останали болни минават в отделен поток, абсолютно изолиран от този на COVID-19 суспектните.

Тестове за коронавирус инфекция се извършват в обособени зони, изолирани от основния поток пациенти, а не в отделенията на болницата.

На територията на целия медицински комплекс се спазват стриктно всички санитарно-хигиенни изисквания и мерки за осигуряването на безопасност на медицински персонал и на пациенти. Спазват се всички разпореждания и препоръки на Регионалната здравна инспекция, Министерството на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса.

В отделението УНГ не постъпват за диагностика и лечение пациенти със съмнения за COVID-19 инфекция, а само такива с характерните за нашата специалност проблеми. Така че пациентите могат да бъдат абсолютно спокойни, че болницата ни е една от най-чистите и безопасни за провеждане на тяхното лечение.

Извършва се и периодично тестване на персонала на лечебното заведение. На всички пациенти, които влизат в медицинския комплекс, се мери температурата.

- Пациентите търсят ли навреме лекарска помощ?

- Заради създалата се в обществото паника се забелязва драстичен спад в броя на преминалите пациенти. Не смятам, че отливът се дължи на спад в заболеваемостта - ранната пролет е типично натоварен сезон за УНГ специалистите. Но дали поради страх от епидемията, или заради наложените ограничения в придвижването, пациентите често предпочитат да „стиснат зъби” и да не търсят медицинска помощ или пък прибягват до самолечение. Понякога хора със сериозни остри или обострени хронични заболявания чакат до момент, в който оплакванията станат съвсем нетърпими, преди да ни потърсят.

- До какво може да довече ненавременната медицинска помощ във вашата специалност?

- Множество заболявания на УНГ-органите, които иначе лекуваме рутинно, крият риск от тежки и често животозастрашаващи усложнения, ако лечението им бъде забавено или неправилно проведено от неспециалист. Самолечението с медикаменти, предвидени за употреба стриктно по лекарско предписание, използването на непроверени алтернативни методи на лечение или съвети от самозвани лечители и интернет страници са най-често неефективни. А и опасни - могат да утежнят състоянието на пациента.

Всичко това важи в особена степен за децата, при които имунната система не е съзряла и някои заболявания протичат по-бурно, усложненията настъпват по-бързо. Използването на медикаменти и правилното им дозиране е нужно да става от квалифициран за това лекар, защото последствията от забавяне в терапията и самолечение могат да бъдат трудни за овладяване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Татуировка на малко сърце зад дясното ухо символизира любовта при Катрин Тасева, видя зоркото око на "България Днес". Рисунката върху кожата май не помага в последно време на грацията ни в художествената гимнастика. Наскоро тя обяви, че е развалила годежа си с бореца Николай Щерев, след като двамата бяха сгодени и трябваше да се врекат във вечна

"Като кажеш категорично на един мъж, че няма да стане, и той те оставя на мира" КОЯ Е ТЯ Джия е най-новото попълнение в попфолка. Истинското й име е Гергана Анчева и е родена на 29.11.1993 г. в Пазарджик. Занимава се с музика от 13-годишна. За себе си казва, че най-важното е да бъде заобиколена от любими, чисти хора

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск