Д-р Наталия Маринова: Защо да изберем дезинфектантите на "Хигиенно-медицинска индустрия"

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8578115 www.24chasa.bg
От ляво на дясно: Надежда Георгиева и Наталия Маринова

Докторът на химическите науки Наталия Маринова препоръчва продуктите на българската компания ХМИ

Дхн. Наталия Маринова е родена в  София. Завършила е Института Херцен в Санкт Петербург, Русия. Защитава дисертация в Химико-технологичен институт Ломоносов с разработка, посветена на реакциите на полихлорнитроалкени с хидроксилсъдържащи съединения.

Работи в сферата на химията от 1974 г. в технологични звена и участва в разработването на технологии за производство на органични химични продукти.

Д-р Наталия Маринова: Защо да изберем дезинфектантите на

Била е отговорник по качество в акредитираната лаборатория „Химатех“, в София. От  2008 година ръководи лабораторния комплекс на "Хигиенно-медицинска индустрия" /ХМИВелико Търново.

Дезинфектантите на ХМИ /HMI/ и всички продукти на компанията са на база авторски разработки от колектива на фирмата, който ръководи. 

- Г-жо Маринова, как се създават и произвеждат химическите продукти за дезинфекция и какво е нужно за това?

- Продуктите за дезинфекция се наричат биоциди. Това са вещества или смеси, чието предназначение е унищожаване, възпиране, обезвреждане, предотвратяване на действието върху всякакви вредни организми. Биоцидните продукти са обект на особено внимание и съгласно европейското, и съгласно българското законодателство, подлежат на задължителен разрешителен режим. Процесът на разработване и внедряване на композиции на тези продукти за дезинфекция започва с проучване на суровините, характеризиращи се с биоцидна активност и подходящи за съответната употреба. Само суровините, които са позволени и отговарят на изискванията, могат да бъдат използвани. Следва разработване на самите композиции и изпитване на техните дезинфекциращи свойства в акредитирани лаборатории. Този процес продължава минимум година. От производителя се изработва досие на биоцида, в което подробно се описва  и прилага цялата документация за биоцида. Досието на дезинфектанта се подава в МЗ за издаване на разрешение за предоставяне на пазара на биоцид или група биоциди, което позволява биоцидният продукт да бъде пуснат на пазара. 

- Какви условия трябва да покрива дезинфектантът, за да унищожава вирусите и до колко е вярно, че обикновеният домашен алкохол „убива“ вирусите? 

- Продуктите, които в условията настоящата пандемия следва да се използват за дезинфекция, са ясно дефинирани от Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на болестите (ЕЦПКБ). За ръце следва да се ползват дезинфектанти на база алкохоли, включително етилов алкохол с минимална концентрация 60 % (тегло/тегло), пропанол и изопропанол. Най-ефективната концентрация за етиловия алкохол е 70% (тегло/тегло), за изопропиловият алкохол е 75%(тегло/тегло). Спиртните дезинфектанти за ръце са най-ефикасните и безопасни химически смеси, позволяващи ефективна редукция (намаляване) на патогените, включително коранавируса. Алкохолите влияят върху белтъците на микроорганизмите, като водят до денатурация на протеините, което убива патогените. В някои спиртни дезинфектанти се влагат допълнителни вещества като бензалкониев хлорид, хлорхексидин и др., които усилват ефекта на алкохолите и тяхното остатъчно действие удължава с часове активността на продуктите.

Дезинфектантите за ръце се предлагат в течна и в гелова форма. Общото за тях и абсолютно необходимото, за да се гарантира дезинфекция, е дезинфектантът да съдържа алкохол в необходимото тегловно съотношение. В случая говоря само за дезинфектантите за ръце, защото има и други биоциди с изразено вирусоцидно действие, но те не се прилагат за дезинфекция на ръце. Т.е. дезинфектантът трябва да има бактерицидно, фунгицидно и вирусоцидно действие, което се потвърждава от Разрешението на МЗ. Без да е отбелязан номерът на разрешението върху етикета, не бих се доверила на такъв продукт.

ОБИКНОВЕНИЯТ ДОМАШЕН АЛКОХОЛ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ЗА ДЕЗИНФЕКТАНТ, КОЙТО ДА “УБИВА“ ВИРУСИТЕ. ЗАЩОТО КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ЕТИЛОВИЯТ АЛКОХОЛ В ДОМАШНО ПРОИЗВЕДЕНИТЕ ПРОДУКТИ НЕ ДОСТИГА 60 % В ОБЕМ, КОЕТО ОТГОВАРЯ НА ОКОЛО 52 ТЕГЛОВНИ %, А ТЕЗИ ПРОДУКТИ В ТЪРГОВСКИТЕ МРЕЖИ СА С КОНЦЕНТРАЦИИ 40 – 42 ОБЕМНИ %, КОЕТО ОТГОВАРЯ НА 33-35 Т. ПРОЦЕНТА АЛКОХОЛ. При ясно регламентираната ефективна концентрация на алкохола от СЗО, няма как да коментирам този въпрос. 

- Американският президент  Доналд Тръмп, наскоро препоръча да се пият дезинфектанти, след като са ефективни и даже негови сънародници са го направили. Защо всъщност дезинфектантите не могат да се пият и използват директно като лекарство?

- Дезинфектантите са ефективни само за целта, за която са утвърдени като такива. Повечето активни вещества, включени в състава на дезинфектантите, не трябва да се приемат вътрешно, защото са химични вещества и могат да окажат вредно въздействие върху организма на човека, предизвиквайки алергии, в по-големи дози дори натравяне и дори летален изход. Такива случаи показват, че хората въобще нямат представа какво представляват дезинфектантите и за какво се използват. 

- Може ли класическият дезинфектант HMI SCRUB AL да убие коронавируса?

- Да, ако бъде използван правилно, защото HMI Scrub Al e утвърден като биоцид с бактерицидно (вкл. MSRA), микобактерицидно и пълно вирусoцидно действие. СЪДЪРЖАНИЕТО НА АЛКОХОЛ В ПРОДУКТА  Е 72 ТЕГЛОВНИ % И ДЕНАТУРИРА ПРОТЕИНИТЕ НА ВИРУСИТЕ С ОБВИВКА, КАКЪВТО Е КОРОНА  ВИРУСЪТ – ТЯХНОТО УНИЩОЖАВАНЕ Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-БЪРЗО. Дезинфектантът е предназначен за хигиенна и хирургична дезинфекция в здравните заведения, с които ХМИ работи вече над 25 години. 

- Как да подбираме продуктите, които използваме за защита, има ли белези, които трябва да следим и алгоритъм при избор и покупка на дезинфектанти и почистващи препарати?

- При подбор на препарат за дезинфекция най-напред трябва внимателно да се прочете етикетът. Там  трябва да пише изрично, че препаратът е за дезинфекция на ръце! Трябва да изписан номерът на разрешителното от МЗ. Задължително на етикета се предоставя информация  и за активната база. Това трябва да е алкохол в необходимите ефективни дози;

- необходимо е след всяка употреба плътно да се затварят опаковките, защото алкохолите са летливи и лесно запалими.  

- препарати за дезинфекция или почистване на повърхности, не трябва да се използват за ръце! Да не се употребяват за ръце препарати, съдържащи водороден пероксид, силни киселини или основи или активен хлор. Те могат да наранят кожата;   

- Какви са опасностите, на които сме изложени, закупувайки си продукт със съмнително качество и производител?

- Закупувайки продукти, които не отговарят на нормативните изисквания, без посочен номер на разрешително от МЗ, няма гаранция за качествата им на дезинфектанти, т.е покупателите ще са подведени. Използвайки препарати с неизвестен състав няма да се осъществи необходимата дезинфекция. 

Какво отличава продуктите на HMI от всички останали?

- Хигиенно-медицинска индустрия повече от 25 години разработва и внедрява професионални средства за дезинфекция, хигиена и почистване не само за българския пазар, но и за редица други страни. ХМИ е създала гъвкава система за цялостно хигиенно обслужване без аналог  в страната.  Всички наши продукти са изпитани в акредитирани лаборатории в страната и чужбина. Производственият процес се следи стриктно по зададени предварително показатели за всички суровини. Извършва се контрол на крайните артикули  и се съхраняват арбитражни проби от всяка партида. Стриктно се спазват изискванията на международните стандарти за качество. 

- Като химик, какви насоки може да дадете, за дезинфекция на дома, офиса и персонално?

- Това, което е важно, е казано и от Световната здравна организация. Най- важни са дезинфекцията на всички повърхности и дезинфекцията на ръцете. По възможност, ръцете трябва първо да се измият с вода и сапун, подсушават се и тогава се дезинфекцират. След дезинфекцията със препарати на спиртна основа, ръцете не се мият отново. В офисите трябва да се извършва дезинфекция поне няколко пъти дневно, като се обработват всички повърхности, дръжки на врати и др. Същото се отнася и за домовете.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа