Експеримент с хамстери показа: Маските намаляват разпространението на COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8596159 www.24chasa.bg
Експерименти с хамстери показват, че масовата употреба на маски намалява предаването на коронавируса СНИМКА: Pixabay

Експерименти с хамстери показват, че масовата употреба на маски намалява предаването на коронавируса. Това съобщи екип от учени от университета в Хонконг. Изследванията там са едни от първите, фокусирани специално върху това дали маските за лице могат да предотвратят заразяването на други от хора със и хора без симптоми, пише чешкият инфорлмационен сайт idnes.cz.

Екип, ръководен от професор Юен Квок Юнг, който е един от най-добрите световни експерти по коронавирус, постави изкуствено заразени хамстери в близост до здрави. Между клетките с болни и здрави хамстери изследователите поставят текстилни прегради, като оставят да тече въздух от заразените животни към здравите.

Изследователите откриват, че безконтактното предаване на вируси може да бъде намалено с над 60%, ако се използва текстилна преграда между заразените и здравите хамстери. Когато между клетките не е имало текстилна преграда две трети от здравите хамстери са се заразили в рамките на седмица.

Процентът на заразата е спаднал до малко над 15%, когато текстилната преграда е била поставена в клетката на заразените животни, и с около 35%, когато е била в клетката със здрави хамстери. Тези, които са се заразили, са имали по-малко вирус в телата си, отколкото тези, които са се заразили при отсъствието на текстилна преграда.

"Ясно е, че когато заразените хора носят маски, особено когато нямат симптоми, това е много по-важно от всичко друго", заяви професор Юнг пред репортери.

"Това обяснява и защо е важно всеки да носи маска - защото сега знаем, че значителен брой от заразените нямат симптоми", добави той.

Юнг е един от микробиолозите, които откриха вируса SARS през 2003 г. Благодарение на опита си в борбата с болестта, той съветва хората от Хонконг в самото начало на разпространението на COVID-19 да използват маски, въпреки че по това време Световната здравна организация и много държави твърдяха, че маските и други предпазни средства са ненужни за обществото и трябва да ги носи само медицински персонал, който влиза в контакт със заразените.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов