Доц. Владимир Ходжев: Пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно с назначената им терапия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8599080 www.24chasa.bg

-  Доц. Ходжев, вие ръководите Клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Георги“, как протича вашата работа в условията на COVID-19?

- Пандемията с COVID-19 стана причина за бързо преустройство на здравната ни система, включително и на УМБАЛ “Св. Георги“ и на Клиниката по пневмология и фтизиатрия. В движение се научихме на много неща. Трябваше да изработим нова организация на лечебния процес, да адаптираме терапевтичните алгоритми към новите условия на работа. Изключително важен за нашата работа беше фактът, че предприетите противоепидемични мерки в България доведоха до плавен ръст на заразените и ни осигуриха време за подготовка на здравната система. Например в УМБАЛ “Св. Георги“ за две седмици беше изградена (включително сградата) лаборатория за диагностика на COVID-19.

- Какво можете да споделите за вашия опит с COVID-19 до момента?

- Към момента се получава много информация за диагностиката на заболяването ( RT-PCR тестове и бързи тестове, рентгенова характеристика), начина на предаване и разпространение, клиничното протичане, видовете терапевтични режими и др. Аз не смятам отново да повтарям тези неща, въпреки че те са много важни. Бих искал да обърна внимание на един друг аспект на борбата с пандемията, а именно на ролята на моралнo-етичните качества на българските медици. Наред с професионализма, те ще определят резултата от битката с COVID-19. Всеки медик, който се грижи за инфектирани пациенти, освен притесненията за собствения си живот има тревоги и за своите близки - деца и родители. Освен това ежедневно колегите трябва да преодоляват редица „прозаични неща“, като белези по носовете от респираторните маски, лишаване от течности в продължение на часове, изпотени защитни костюми и очила. Въобще светът зад екрана на шлема изглежда доста по-различно от този зад компютърния екран. Искам да Ви обърна внимание, че лекарите пулмолози, наред с инфекционистите и анестезиолозите реаниматори са на предната линия на борбата с пандемията. Част от белодробните клиники в страната се преобразуваха в центрове за лечение на COVID-19, колеги пулмолози се включиха в новосформираните екипи за лечение на болните, а други колеги консултират пациентите.

- До каква степен грижата за пациентите, за която споделят другите държави, е достъпна и у нас?

- В голяма степен грижата за пациентите в България отговаря на най-добрите световни стандарти. Българските лекари работят по алгоритми, разработени от Световната здравна организация (СЗО) и от други международни комитети и разполагат с необходимите медикаменти. Те се обучават редовно чрез online конференции. За разлика от някои водещи големи страни, нашата здравна система в момента не е пренатоварена и това дава възможност всеки пациент да получи най-добрите грижи.

- Какво е важно да знаят и да спазват пациентите с обструктивни заболявания, за да се намали риска за тях от усложнения на болестта?

- Голямо проучване, публикувано преди по-малко от месец от китайските колеги, установява, че при тези пациенти е налице 4.38 пъти повишен риск за тежко протичане на COVID-19.

- Защо пациентите с ХОББ са с повишен риск от тежко протичане на COVID 19?

- Една от причините е вероятно сходната клинична картина на екзацербацията (обострянето) на ХОББ и на COVID-19 заболяването. Това води до забавяне във времето на диагнозата. Освен това, част от пациентите с ХОББ са с хронична дихателна недостатъчност и заразяването с вируса допълнително я задълбочава.

- Какви мерки трябва да предприемат пациентите с ХОББ, за да се предпазят?

- Както всички останали хора, пациентите с ХОББ трябва да спазват мерките за социално дистанциране, лична хигиена и употреба на лични предпазни средства (маски). Въпреки, че няма стопроцентова защита, лицевата маска намалява вирусния товар. Тъй като хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са една от най-рисковите групи при пандемията от COVID-19, експертите от Глобалната инициатива за ХОББ (GOLD) излязоха с препоръки към пациентите с това заболяване. Една от тях е хората с ХОББ да спазват стриктно препоръките на лекуващия ги лекар с цел да се намали рискът за заразяване, както и да бъдат информирани кога и как да потърсят помощ, ако при тях се появят симптоми на COVID-19. Друга препоръка е пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно да приемат назначената им терапия.

От Глобалната инициатива информират, че не разполагат с научни доказателства, които да подкрепят ограничаване употребата на инхалаторни (или орални) кортикостероиди при пациенти с ХОББ по време на пандемията с COVID-19. Експертите са категорични, че и кислородната терапия при тези пациенти трябва да бъде осигурена при необходимост, като се следват стандартните препоръки.

- Как ще бъде осигурено придържането към терапия при условие, че пациентите трябва да спазват социално дистанциране, а трябва и да се консултират със специалист?

- В условие на пандемия с коронавирус протоколите за лечение със скъпоструващи медикаменти са с удължена валидност от 6 м. на 12 м.

Накрая, ако ми позволите като председател на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести бих желал да благодаря на невидимите герои - пулмолозите, които без показност вършат своята работата. В същото време искам да подчертая, че те са добре видими за своите пациенти. През нашите ръце са минали борбата с туберкулозата, предходните пандемии от птичи и свински грип и аз вярвам , че ще се справим и този път. Специално искам да отбележа и ролята на медицинските сестри, които са най-близко до пациентите. С пожелание за здраве за да преодолеем тази пандемия с минимум изгубени човешки живота.

Независим авторски материал, отразяващ личната гледна точка и опит на автора. Рубриката се отпечатва с подкрепата на