Лек за COVID-19: Интерферон

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8602455 www.24chasa.bg
Китайски учени твърдят, че антивирусните протеини интерферони помагат на тялото да се освободи по-бързо от коронавирус СНИМКА: Pixabay

Китайски учени твърдят, че антивирусните протеини интерферони помагат на тялото да се освободи по-бързо от коронавирус, пише руският информационен сайт gazeta.ru. Интерфероните помагат и за намаляване на възпалението в организма. Изследователите се надяват, че употребата им ще помогне за по-ефективна борба с болестта и задържане на пандемията.

Употребата на интерферон допринася за по-бързото лечение на COVID-19, смятат китайските учени от Университета за наука и технологии Huazhong, както и техните канадски и австралийски колеги. Проучването е публикувано в списанието Frontiers in Immunology.

Интерфероните са протеини, които телесните клетки отделят в отговор на появата на вируси, определени бактериални вещества и съединения с ниско молекулно тегло. Те активират определени клетъчни протеини, които пречат на вируса да се размножава. Инжекционните интерферони се използват при лечението на вирусен хепатит, множествена склероза и рак.

Под формата на таблетки, супозитории, мехлеми и др., интерфероните са безполезни - под тази форма е почти невъзможно да се постигнат концентрации в организма, които биха позволили борбата с инфекцията.

"Интерфероните са нашата първа линия на защита срещу всякакви вируси, но коронавирусите се развиха и се научихме да блокираме тази реакция", казва водещият автор д-р Елинор Фиш. "Въпреки това, лечението с интерферон отменя инхибиторния ефект на вируса."

Изследователите предполагат, че интерфероните могат да бъдат ефективни чрез изследване на употребата им по време на епидемия от SARS в париода 2002-2003 г.. По това време при пациенти, получаващи интерферони, болестта преминава по-бързо, отколкото при тези, лекувани с други методи.

Този път авторите са избрали 77 пациенти със COVID-19 в китайска болница. Заболяването им е леко, никой от пациентите не се нуждае от интензивни грижи или механична вентилация.

Изследователите разделят пациентите в три групи. Едната група е получила интерферон алфа-2b (синтетичен интерферон, за който е доказано, че е ефективен при лечение на редица заболявания) в концентрация 5 милиона IU/ml чрез вдишване като лечение, другата получава арбидол (лекарство с недоказана ефективност, за което се твърди, че е антивирусно), а треата - друг препарат.

Както се оказа, употребата на интерферони ускорява елиминирането на вируса от организма средно за седмица. Кръвните нива на маркери за възпаление - С-реактивен протеин и интерлевкин-6 - също намаляват.

Въпреки малката проба, ефективността на интерферон при лечението на COVID-19 е налице, отбелязват изследователите. Допринася за по-бързото отстраняване на вируса от горните дихателни пътища и намаляване на възпалителните процеси в организма.

"Вместо да разработвам антивирусно лекарство за всеки нов вирус, бих предложил да разгледаме интерфероните като лекарства от първа линия,- казва Риба. "Интерфероните са одобрени за клинична употреба в продължение на много години, така че можете да опитате да ги препрофилирате при тежки, остри вирусни инфекции."

Засега това е първата работа, която говори за ефективността на интерферона в борбата срещу COVID-19. Изследователите казват, че е необходимо двойно сляпо, плацебо-контролирано изследване върху по-голяма проба, за да се прецизират данните. Важно е също да разберете какви резултати дава употребата на интерферон при лечението на тежки случаи на заболяването и как наличието на определени хронични заболявания влияе върху тях. Ако интерферонът се представи добре в допълнителни изследвания, той може да се използва в клиничната практика, като по този начин се намалява времето за лечение и се забавя разпространението на пандемията. Авторите отбелязват значението на намирането на алтернативи, стига да няма ваксина, няма ефективни антивирусни лекарства.

По-рано американските лекари също съобщиха, че антикоагуланти могат да намалят наполовина смъртността от COVID-19.

В същото време обаче при пациенти, които приемат антикоагуланти, кръвоизливите от различни видове са по-чести - от интрацеребрални до стомашни, кръвоизливи в очите и кръв в урината - те са 3%. В групата, която не получава антикоагуланти, са наблюдавани кръвоизливи при 1,9%.

Коронавирусната инфекция увеличава кръвните съсиреци, обясняват учените - дори млади хора страдат от инсулт с COVID-19. Използването на антикоагуланти може да намали риска от запушване на кръвоносните съдове. Но за начало получените данни ще трябва да бъдат проверени двойно в по-голяма кохорта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа