Лек за COVID-19: Интерферон

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8602455 www.24chasa.bg
Китайски учени твърдят, че антивирусните протеини интерферони помагат на тялото да се освободи по-бързо от коронавирус СНИМКА: Pixabay

Китайски учени твърдят, че антивирусните протеини интерферони помагат на тялото да се освободи по-бързо от коронавирус, пише руският информационен сайт gazeta.ru. Интерфероните помагат и за намаляване на възпалението в организма. Изследователите се надяват, че употребата им ще помогне за по-ефективна борба с болестта и задържане на пандемията.

Употребата на интерферон допринася за по-бързото лечение на COVID-19, смятат китайските учени от Университета за наука и технологии Huazhong, както и техните канадски и австралийски колеги. Проучването е публикувано в списанието Frontiers in Immunology.

Интерфероните са протеини, които телесните клетки отделят в отговор на появата на вируси, определени бактериални вещества и съединения с ниско молекулно тегло. Те активират определени клетъчни протеини, които пречат на вируса да се размножава. Инжекционните интерферони се използват при лечението на вирусен хепатит, множествена склероза и рак.

Под формата на таблетки, супозитории, мехлеми и др., интерфероните са безполезни - под тази форма е почти невъзможно да се постигнат концентрации в организма, които биха позволили борбата с инфекцията.

"Интерфероните са нашата първа линия на защита срещу всякакви вируси, но коронавирусите се развиха и се научихме да блокираме тази реакция", казва водещият автор д-р Елинор Фиш. "Въпреки това, лечението с интерферон отменя инхибиторния ефект на вируса."

Изследователите предполагат, че интерфероните могат да бъдат ефективни чрез изследване на употребата им по време на епидемия от SARS в париода 2002-2003 г.. По това време при пациенти, получаващи интерферони, болестта преминава по-бързо, отколкото при тези, лекувани с други методи.

Този път авторите са избрали 77 пациенти със COVID-19 в китайска болница. Заболяването им е леко, никой от пациентите не се нуждае от интензивни грижи или механична вентилация.

Изследователите разделят пациентите в три групи. Едната група е получила интерферон алфа-2b (синтетичен интерферон, за който е доказано, че е ефективен при лечение на редица заболявания) в концентрация 5 милиона IU/ml чрез вдишване като лечение, другата получава арбидол (лекарство с недоказана ефективност, за което се твърди, че е антивирусно), а треата - друг препарат.

Както се оказа, употребата на интерферони ускорява елиминирането на вируса от организма средно за седмица. Кръвните нива на маркери за възпаление - С-реактивен протеин и интерлевкин-6 - също намаляват.

Въпреки малката проба, ефективността на интерферон при лечението на COVID-19 е налице, отбелязват изследователите. Допринася за по-бързото отстраняване на вируса от горните дихателни пътища и намаляване на възпалителните процеси в организма.

"Вместо да разработвам антивирусно лекарство за всеки нов вирус, бих предложил да разгледаме интерфероните като лекарства от първа линия,- казва Риба. "Интерфероните са одобрени за клинична употреба в продължение на много години, така че можете да опитате да ги препрофилирате при тежки, остри вирусни инфекции."

Засега това е първата работа, която говори за ефективността на интерферона в борбата срещу COVID-19. Изследователите казват, че е необходимо двойно сляпо, плацебо-контролирано изследване върху по-голяма проба, за да се прецизират данните. Важно е също да разберете какви резултати дава употребата на интерферон при лечението на тежки случаи на заболяването и как наличието на определени хронични заболявания влияе върху тях. Ако интерферонът се представи добре в допълнителни изследвания, той може да се използва в клиничната практика, като по този начин се намалява времето за лечение и се забавя разпространението на пандемията. Авторите отбелязват значението на намирането на алтернативи, стига да няма ваксина, няма ефективни антивирусни лекарства.

По-рано американските лекари също съобщиха, че антикоагуланти могат да намалят наполовина смъртността от COVID-19.

В същото време обаче при пациенти, които приемат антикоагуланти, кръвоизливите от различни видове са по-чести - от интрацеребрални до стомашни, кръвоизливи в очите и кръв в урината - те са 3%. В групата, която не получава антикоагуланти, са наблюдавани кръвоизливи при 1,9%.

Коронавирусната инфекция увеличава кръвните съсиреци, обясняват учените - дори млади хора страдат от инсулт с COVID-19. Използването на антикоагуланти може да намали риска от запушване на кръвоносните съдове. Но за начало получените данни ще трябва да бъдат проверени двойно в по-голяма кохорта.