Учени използваха неутрален биомаркер, за да изследват антидепресантите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8602946 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Екип учени от Южнокитайския технологичен университет в Гуанджоу, заедно с техни колеги от чужбина, са идентифицирали електроенцефалографски биомаркер, който може да помогне за прогнозиране на ефективността от антидепресанти при лечението на депресия, съобщава във вчерашния си брой вестник „Къдзи жъбао" („Всекидневник за наука и технологии"), предаде Радио Китай.

Резултатите от изследването са публикувани в британското научно списание Nature Biotechnology.

Антидепресантите се предписват масово за облекчаване симптомите на депресия, но тяхната ефективност не е еднаква при отделните хора и към момента в практиката липсват количествени биомаркери, които да подпомогнат персонализираното лечение на ментални заболявания. Екипът е приложил алгоритъм за машинно обучение при анализа на масив от електроенцефалографски данни и е установил, че техният подпис може да предвижда ефективността на антидепресантите. На следващ етап учените са валидирали подписа с множество групи данни и са проучили съответния неутрален механизъм.

У Уей, един от членовете на екипа, заявява пред „Къдзи жъбао", че електроенцефалограмите са евтин и достъпен инструмент, а резултатите от проучването им се очаква да подобри програмите за лечение и разшири персоналния подход към преодоляване на депресивните състояние.