Учени: Преболедувалите ТОРС вероятно имат имунитет срещу новия коронавирус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8605759 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Хората преболедували тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) по време на епидемията през 2003 г. вероятно имат имунитет срещу новия коронавирус, причинител на COVID-19. Това се посочва в проучване на група американски и швейцарски учени, публикувано в списанието Nature, цитирано от РИА Новости.

Експертите са установили, че инфекцията с вируса SARS-CoV, който причинява ТОРС, стимулира производството на антитела, насочени към шиповия протеин (S протеин), който е отговорен за „закачането“ на коронавируса с рецептори на клетъчната повърхност, предава "Фокус".

Учените стигнаха до извода, че една от разновидностите на тези антитела - S309 - може ефективно да неутрализира SARS-CoV-2 S-протеиновите области. По този начин хората, които са преболедували ТОРС, могат да се окажат имунизирани срещу новия коронавирус.

Изследователите отбелязват, че коктейлите, направени от такива антитела, могат да се използват при лечението на тежки форми на COVID-19 и за профилактика на заболяването при хора с висок риск от инфекция.