Бразилия препоръча лечение с хлорохин и за леки случаи на COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8605800 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Бразилското министерство на здравеопазването препоръча днес пациенти, при които COVID-19 протича леко, да използват препарата хидроксихлорохин, запазен досега за тежки случаи. Препоръката дойде ден, след като страната отчете рекорден брой починали за денонощие от COVID-19, предаде Франс прес.

Препоръката беше направена в документ на министерството, чийто ръководител Нелсон Тайш подаде оставка на 15 май заради силния натиск на президента Жаир Болсонаро, убеден в положителния ефект на хидроксихлорохина, който досега не е научно доказан.

Бразилия регистрира вчера забележимо увеличение на потвърдените случаи и на починалите - 1179 смъртни случаи за денонощие. С тях общият брой жертви на COVID-19 стана 17 971.

Пикът на епидемията в Бразилия, където са повече от половината потвърдени случаи в Латинска Америка и Карибския регион, се очаква да настъпи не по-рано от месец юни.

В новите указания на здравното ведомство, оглавено временно от действащ генерал - Едуарду Пазуело, се препоръчва приемането на двата медикамента след появата на първите симптоми, при съгласие на лекар и пациент.

Протоколът на министерството подчертава, че "няма гаранции за положителен резултат" и че хлорохинът, който е препарат срещу малария, може да предизвика "тежки" вторични ефекти, стигащи до сериозно увреждане на органи и дори до смърт.

По-голямата част от засегнатите държави, като САЩ и Франция, са разрешили използването на хидроксихлорохина - производен на хлорохина, само в рамките на клинични изследвания и в болница за тежки случаи, след решение на консилиум.

Бразилия стана трета страна в света по брой на заразените, след САЩ и Русия, според данни на министерството на здравеопазването. Много експерти обаче смятат, че данните на ведомството са силно занижени, тъй като Бразилия има остра нужда от тестове.