3 пресни мита обикалят нета, докато Европа се “маскира”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8616495 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Експертите: как хем нищо не спират, хем водят до опасен кислороден глад?!

Кои са правилата за използване на маски, казва д-р София Ангелова

На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни

След критичния първи етап на коронавирусната пандемия с дефицит на маски днес Европа масово ги препоръчва при опита за плавно излизане от извънредните мерки. Пренията пазят - не пазят, за болни са, за всички са и т.н. отстъпват пред разпоредбите на държавите, но пък се появяват коментари защо не носят или как носят маски първите хора във властта. Темата веднага се гарнира с подозрения за опасности за здравето от покриването на носа и устата за дълго време през деня. Експертите ги определят като митове, при това взаимно изключващи се: хем нищо не спират, хем обричат на кислороден дефицит.

Номер 1: Продължителният престой с маска - например в работното време, незабелязано предизвиква хронична хипоксия. Използването на медицинския термин за кислороден глад на тъканите придава на твърдението “научност”. Всъщност достъпните в аптеки и дрогерии еднократни маски и ушитите от плат, дори стандартните хирургични маски не могат да затруднят дишането до степен дефицит на кислород. Дискомфорт може да почувстват хора с белодробни заболявания, когато материалът е много плътен или от повече слоеве.

Номер 2: След няколко часа с маска се провокира хиперкапния - задържане на твърде много въглероден двуокис. При масовите маски това граничи с невъзможното, тъй като не спират драстично въздуха и по този начин не създават задух. Което пък ражда следващия мит.

Номер 3: Маските за масова употреба са безполезни - не спират вируса. Всяка защита е по-добра от никаква обаче. Кратко и ясно, нали.

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни и по вътрешни болести: На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни

Предвид дългия инкубационен период на коронавирусната инфекция и опасността от разпространение на заразата от хора без симптоми, носенето на маски в затворени помещения и особено в поликлиники, болници, лекарски кабинети, аптеки, магазини трябва да остане задължително до сигурно отпадане на риска, обясни д-р София Ангелова, специалист по белодробни и вътрешни болести. Тя предупреди да се спазват правилата за безопасност при използването на защитното средство и даде съпътстващи съвети:

- Върху външната част на маските коронавирусът може да се съхрани активен до една седмица. Предната повърхност не се пипа - с ръцете човек може да пренесе патогена до носа, устата или очите и да се зарази. Маската трябва да се сваля само чрез връзките, с които се фиксира.

- Маската за многократно ползване трябва да се изпере и изглади след всяко сваляне.

- В момента масово се използват маски, изработени от различни платове, и вече има пациенти, които се оплакват от алергични прояви. Съветът ми към тях е да използват хирургична маска.

- При определени рискове трябва да се потърсят по-специализирани защитни средства. Такива са респираторните маски, които отговарят на европейския стандарт. Това са FFP1, известна като маска за прах - филтрира 80% от аерозолите; FFP2 - филтрацията е минимум 94% и е подходяща за използване от здравните специалисти срещу грип и в момента срещу коронавируса; FFP3 - спират 99% от фините частици във въздуха.

Ако останем отговорни и носим маски и по време на грипните епидемия през есенно-зимния сезон в затворени обществени места и избягваме струпване на много хора, значително ще се намали и заболеваемостта и смъртността и от грип, подчертава д-р Ангелова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради