3 пресни мита обикалят нета, докато Европа се “маскира”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8616495 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Експертите: как хем нищо не спират, хем водят до опасен кислороден глад?!

Кои са правилата за използване на маски, казва д-р София Ангелова

На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни

След критичния първи етап на коронавирусната пандемия с дефицит на маски днес Европа масово ги препоръчва при опита за плавно излизане от извънредните мерки. Пренията пазят - не пазят, за болни са, за всички са и т.н. отстъпват пред разпоредбите на държавите, но пък се появяват коментари защо не носят или как носят маски първите хора във властта. Темата веднага се гарнира с подозрения за опасности за здравето от покриването на носа и устата за дълго време през деня. Експертите ги определят като митове, при това взаимно изключващи се: хем нищо не спират, хем обричат на кислороден дефицит.

Номер 1: Продължителният престой с маска - например в работното време, незабелязано предизвиква хронична хипоксия. Използването на медицинския термин за кислороден глад на тъканите придава на твърдението “научност”. Всъщност достъпните в аптеки и дрогерии еднократни маски и ушитите от плат, дори стандартните хирургични маски не могат да затруднят дишането до степен дефицит на кислород. Дискомфорт може да почувстват хора с белодробни заболявания, когато материалът е много плътен или от повече слоеве.

Номер 2: След няколко часа с маска се провокира хиперкапния - задържане на твърде много въглероден двуокис. При масовите маски това граничи с невъзможното, тъй като не спират драстично въздуха и по този начин не създават задух. Което пък ражда следващия мит.

Номер 3: Маските за масова употреба са безполезни - не спират вируса. Всяка защита е по-добра от никаква обаче. Кратко и ясно, нали.

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни и по вътрешни болести: На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни

Предвид дългия инкубационен период на коронавирусната инфекция и опасността от разпространение на заразата от хора без симптоми, носенето на маски в затворени помещения и особено в поликлиники, болници, лекарски кабинети, аптеки, магазини трябва да остане задължително до сигурно отпадане на риска, обясни д-р София Ангелова, специалист по белодробни и вътрешни болести. Тя предупреди да се спазват правилата за безопасност при използването на защитното средство и даде съпътстващи съвети:

- Върху външната част на маските коронавирусът може да се съхрани активен до една седмица. Предната повърхност не се пипа - с ръцете човек може да пренесе патогена до носа, устата или очите и да се зарази. Маската трябва да се сваля само чрез връзките, с които се фиксира.

- Маската за многократно ползване трябва да се изпере и изглади след всяко сваляне.

- В момента масово се използват маски, изработени от различни платове, и вече има пациенти, които се оплакват от алергични прояви. Съветът ми към тях е да използват хирургична маска.

- При определени рискове трябва да се потърсят по-специализирани защитни средства. Такива са респираторните маски, които отговарят на европейския стандарт. Това са FFP1, известна като маска за прах - филтрира 80% от аерозолите; FFP2 - филтрацията е минимум 94% и е подходяща за използване от здравните специалисти срещу грип и в момента срещу коронавируса; FFP3 - спират 99% от фините частици във въздуха.

Ако останем отговорни и носим маски и по време на грипните епидемия през есенно-зимния сезон в затворени обществени места и избягваме струпване на много хора, значително ще се намали и заболеваемостта и смъртността и от грип, подчертава д-р Ангелова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него