Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8616534 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия.

Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”.

Авторите смятат, че трудът им разширява разбирането за разпространението и предаването на респираторните инфекции при кихане, кашляне и дори говор. “А това от своя страна в условията на епидемии спомага за формирането на стандарти за предпазните мерки въз основа на научни резултати”, казва професорът.

Експертите отбелязват, че за да се приложи към конкретна ситуация, изводът трябва да се съобрази с множество условия.

Например все още не е сигурно колко дълго може да оцелее новият коронавирус, докато се носи във въздуха. Различните проучвания сочат несъвпадащи стойности. Но изследването илюстрира защо въпреки всички обстоятелства е важно да се носят маски и да да се поддържа физическо разстояние на публично място.

Много фактори влияят върху това как вирусите се придвижват във въздуха, включително размерът и броят на капчиците, как те взаимодействат помежду си и с околния въздух, докато се раздробяват и изпаряват в зависимост от влажността и температурата.

За да проучат как слюнката от кашлица пътува по въздуха, изследователите използват динамичен алгоритъм, който изследва състоянието на всяка капчица, навлизаща във въздуха.

Експерименталният модел отчита ефектите на влажността, скоростта на дисперсията, взаимодействието на молекулите слюнка и въздух и как капките се превръщат от течност в пара и се изпаряват. Анализът стъпва на диференциални уравнения върху над 1000 капчици слюнка и решаване на приблизително 3,7 милиона сложни изчисления.

На по-голям риск да вдишат аерозоли от облачето от микрокапчици са изложени децата и възрастните с нисък ръст, ако се намират в траекторията на пътуващите капчици слюнка. Колкото и да са леки капчиците, те все пак са подвластни на гравитацията и траекторията им постепенно губи от първоначалната височина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Моделката Глория Петкова се разходи със своя приятелка и нейното дете из София, за да хване последните слънчеви лъчи, видя "България Днес". Красавицата, която през 2019 г. стана майка, изглежда перфектно и е успяла да върне манекенските си размери. Петкова заложи на къса рокля с десен и връхна дреха със същите мотиви

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране