Коронавирус имунитетът трае 6 месеца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8620188 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Идеята за имунни паспорти не е добра, смятат учени

Идеята за имунните паспорти, които някои държави възнамеряват да въведат, не е добра, смятат учени от Амстердамския университет. Те се съмняват, че имунитетът, свързан с изграждането на антитела с коронавирусна инфекция, е за цял живот, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz.

Изследователите дори се опасяват, че временната защита срещу инфекция в краен случай може да бъде само шест месеца. Те се основават на проучване на поведението на коронавирус през последните 35 години.

Документът беше публикуван, след като британското правителство подписа 10-милионен договор за доставки на тестове за антитела, които пациентът може да развие след заразяване с коронавирус и така да бъде имунизиран срещу вируса.

Британският телевизионен сървър Sky News информира за това само преди дни. Обединеното кралство обещава бъдещи печалби след изграждането на групов имунитет, а сега, когато ситуацията не е благоприятна - поне начин да се освободят ограниченията. Фактите, открити по време на дългосрочно наблюдение на коронавирус, показват слабост в тяхната стратегия, пише изданието.

Според Sky News, в течение на 35 години изследователите в Амстердам редовно са тествали 10 мъже за четири вида коронавирус. Повечето участници на възраст между 27 и 66 години отново се заразиха вируса в рамките на 3 години. Те завършват изследването със заключението, че имунитетът към коронавирусите е краткотраен.

"След 12 месеца видяхме реинфекция при пациентите, а също така имаше значително намаляване на нивата на антителата шест месеца след първоначалната инфекция", казват изследователите. Между 1985 и 2020 г. участниците са тествани през интервали от шест или три месеца. Въпреки че изследователите признават някои ограничения на изследването, те също поставят под въпрос надеждността на т.нар. имунни паспорти. Ако защитният имунитет трябва да бъде загубен в рамките на шест месеца след заразяването, те са безсмислени, категорични са изследователите.

Световната здравна организация (СЗО) пусна научно обобщение на 24 април , отбелязвайки, че някои щати планират "имунни паспорти" за хора, които са се възстановили от коронавирус. Такъв документ би им позволил да се движат по-свободно и теоретично гарантира, че не могат да разпространяват вируса. В същото време СЗО предупреди правителствата да не използват "имунни паспорти", за да улеснят облекчаването на ограниченията, свързани с избухването на пандемия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко