COVID-19 ще изсъхне до лятото

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8620832 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Най-неприятната температура за коронавируса е над 30 градуса

Ако COVID-19 се държи като грипните вируси, пандемията в Северното полукълбо ще спре, когато отоплителният сезон приключи. Това заключение направиха американски учени, анализирайки статистиката на пациенти с респираторни заболявания, лекувани в детската болница на Филаделфия от 2012 до 2020 г., пише руският информационен сайт на изданието "Московский комсомолец" mk.ru.

Сезонността на грипните вируси и коронавирусите се проследява в продължение на 8 години. Учените искат по този начин да определят периодите, когато заболеваемостта намалява сред градските жители на североизточната част на САЩ, и когато се повишава.

Статистиката показва, че човешките коронавируси са най-активни през първата седмица на януари. Това е точно времето, когато отоплението е най-интензивно, а относителната влажност е много ниска - 20-30%.

Според статистиката на детската болница "Св. Аристократ" във Филаделфия намалява наполовина в началото на март. Ако хиляда души се разболеят през януари, то през март те са само 500, през април - 250, а в края на април хоспитализациите дори падат почти до нула.

Изследователите приписват тази динамика на факта, че отоплителните уреди, които „изсушават“ въздуха, постепенно спират да работят в домовете. Относителната влажност в помещенията се повишава и това се отразява на аеродинамичните качества на вируса.

Инфекцията, както е известно, се осъществява от въздушни капчици. Носителят на вируса заразява другите, когато киха, кашля, пее, крещи и дори просто говори, защото по това време капки от устата и носа капки, които съдържат вируси.

Когато относителната влажност в помещението е ниска, капките изсъхват бързо и стават леки. Ако въздухът беше влажен, те нямаше да могат да летят дълго и бързо се приземяват с вирусите си на която и да е повърхност. Но поради факта, че въздухът е сух, капчиците с вируси летят много по-далеч, отколкото първоначално е било предвидено, и се издигат дълго време във въздуха. Съответно при здрави хора, които са в тази стая, шансовете да "уловят" такива капки се увеличават.

„Намаляването на годишната активност на коронарните вируси, съдейки по броя на хоспитализациите, корелира с увеличаване на относителната влажност на въздуха от 30% на 50%“, казва изследователят Алън Евангелиста, който анализира болничната статистика. - Пиковата хоспитализация на пациенти с нова коронавирусна инфекция във Филаделфия настъпи в средата на април 2020 г. и започна да намалява в началото на май. През предходните 8 години същата динамика се различаваше при хоспитализация с други коронавирусни инфекции: в началото на май техният брой намалява с 99% в сравнение с януари, от юни до септември никой не боледува изобщо, а през октомври активността на коронавирусите в човека започва да се увеличава отново, като в същото време относителната влажност в помещенията спада под 50%.“

Размерът и структурата на COVID-19 са същите като другите човешки коронавируси. Учените предполагат, че влажността на въздуха трябва да има същия ефект върху него, както и върху другите му събратя.

Интересното е, че когато влажността е много висока и достигне 100%, активността на коронавирусите отново става много висока. Поради това грипните епидемии в екваториалните страни винаги започват през тропическите дъждовни сезони. И когато дъждовете спрат, епидемиите също свършват.

Статистическите наблюдения показват, че най-тежко засегнати са мембраните на коронавирусите се чувстват при влажност 50-80%, а най-неприятната температура за тях е плюс 30 градуса.

Ако беше възможно да се поддържат такива условия в офиси, ресторанти, фабрики и всякакви обществени институции през зимата, инфекциите с респираторни вирусни инфекции вероятно ще се появяват много по-рядко, пише изданието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко