Коронавирусът може да увреди плацентата при бременни жени

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8620962 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Болестта причинява нарушен приток на кръв към плода

Шестнадесет бременни жени с коронавирусна инфекция се оказват с увредена плацента, показват рутинни прегледи в болница в Чикаго, пише Ройтерс, цитиран от чешкия информационен сайт Lidovky.cz. Поради това експертите смятат, че лекарите трябва да следят отблизо състоянието на бременните с COVID-19, позовавайки се на току-що публикувано научно проучване, Ройтерс пише за това.

Петнадесет от заразените жени са родили здрави деца, една е със спонтанен аборт. Коронавирусната инфекция не е потвърдена при нито едно от новородените. Жените са родили между 18 март и 5 май.

Изследване, публикувано в американското списание за клинична патология, установява, че 12 жени, или 80 процента, са имали увреждания, които нарушават притока на кръв към майката на плода, наречен съдова малперфузия. При други 6 бременни жени, или 40 процента, са били регистрирани кръвни съсиреци в плацентата. В контролната група съдовата малперфузия е открита при 55% от наблюдаваните жени, а 9% имат кръвни съсиреци в плацентата.

"Доказателствата сочат, че коронавирусът може да причинява кръвни съсиреци в плацентата", казва патологът на изследването Джефри Голдщайн. Той добави, че ограничаването на кръвния поток в плацентата може да забави растежа на плода, да доведе до по-ниска амниотична течност или да причини спонтанен аборт.

През последните седмици има съобщения, че някои пациенти с COVID-19 са образували кръвни съсиреци, които са причинили инсулти.

Въпреки това, нито едно от 15-те новородени в това проучване няма здравословни проблеми, според лекарите. Според Голдщайн обаче би било добре да се наблюдават децата на майки с COVID-19, в случай че усложненията им се развият по-късно.

Плацентата е временен орган, който се развива заедно с плода и играе ролята на бели дробове, храносмилателна система, бъбреци и черен дроб, доставяйки на плода кислород и хранителни вещества от кръвта на майката и премахвайки изпаренията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко