Д-р Дора Пачова: Потиснатият гняв утроява риска от инфаркт и уврежда имунната система

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8625949 www.24chasa.bg

Covid-19 не само атакува дихателната ни система, вирусът успява да „удари” и по слабите места на психиката на всеки

- Д-р Пачова, пандемията преобърна света, който познаваме. Какви са последиците от това?

- Намираме се в силно враждебна обстановка, в неясна среда и в информационен хаос. Пандемията преобърна много от рутинните модели, по които се движим. Едновременно с това изпитваме чувство на страх, тревога или възмущение от неправилно взети (според нас) решения. Това могат да са решенията на нашите шефове или на кризисния щаб. А когато средата, в която съществуваме, е изключително враждебна, няма как човек да остане здрав.

Затова именно сега е моментът всеки от нас да се запита: какви роли играя аз в ежедневието? Кои от тях искам да продължа и с кои мога да се разделя? Защото ролите в живота, които играем насила, изчерпват енергията ни и ни разболяват. Първото, което трябва да направим, е да се освободим от чувството за вина. Нека наречем това здравословен егоизъм – той е неотменна част от характеристиката на здравия човек.

- Не е толкова лесно обаче да сме „здравословни егоисти” – какво ни спира?

- Човекът е сложно устроено същество. Често ни спират несъзнавани дълбоки механизми, които ни пречат да вземем най-логичното и най-правилното решение за самите нас. Такива са чувството за дълг, страховете ни, чувство на малоценност или вина и др. Важно е да знаем обаче, че поддържането на негативни чувства отваря вратата на болестта. Чувството за вина много често е в основата на проблеми като хронична умора, фибромиалгии, сърдечни, автоимунни и други хронични заболявания.

Има множество доказателства, че комбинацията от отрицателни емоции (депресия, тревожност, гняв и др.) и социалните ни задръжки в поведенчески план повишават риска от сърдечно-съдови инциденти и водят до дефектен имунен отговор. Тоест хората, които са свикнали да се чувстват виновни, тези, които са с намалена енергия, изпитващите силен страх или гняв, биха прекарали много по-тежко всяка една инфекция, която се изправи на пътя им.

- Може ли хомеопатията да помогне по някакъв начин в настоящата ситуация на пандемия?

- Когато ни сполети неочакван обрат на съдбата, какъвто изживяваме в момента, обикновено си казваме: „Не може да бъде!” Някои от нас реагират с шок, други със страх, трети с обърканост и пълно вцепенение. При всеки е различно. Хомеопатията може да ни помогне да преминем през настоящия труден период по-бързо и по-лесно, без да „зацикляме” – да изпаднем в състояние на отричане, от което не можем да излезем, или да потънем в депресия и т.н.

Арсеникум албум, например, се оказва много подходящо хомеопатично лекарство в условията на несигурност в момента. От него често се нуждаят хора, които изпитват дълбока вътрешна несигурност, страдат от вътрешен хаос, докато външно проявяват изключителна стриктност – искат около тях всичко да бъде идеално подредено и изчистено. Само тогава се чувстват добре. Вследствие на страха те стават толкова тревожни, че изкупуват всякакви лекарства от аптеките и измислят всякакви начини за защита. Използва се за лечение на хора с подобен психологически профил и най различни физически оплаквания от всички системи на организма, вкл. настинки, хреми, катарални възпаления на белия дроб и др.

Бриония е друго хомеопатично лекарство, едно от основните средства при грип и настинка, което покрива и симптомите, характерни за картината на заболяване при COVID-19: с умерено висока температура, сухи лигавици, дразнеща, суха, болезнена кашлица и влошаване на всички оплаквания от движение.

За психичното състояние на хората, които се нуждаят от Бриония, знаем че са „сухари“ в емоционален план,които изпитват голяма несигурност, тревога, страх от бедност, от това да не се провалят, до такава степен, че дори, когато са болни, продължават да бълнуват, че трябва да отидат на работа.

Гелсемиум е едно от лекарствата при страх, който води до „парализа“. За тези хора, които са толкова ужасени от настоящата ситуация, че са като парализирани от ужас, не знаят какво да правят. Препоръчва се и при отчетлива изява на следните физически симптоми – бавно начало на болестта, изразена сънливост и слабост (даже клепачите се усещат „тежки”), кашлицата е слаба.

Нукс вомика е хомеопатичното лекарство, което ще помогне на хората, изпитващи силен гняв в момента. Тези, които са изключително раздразнителни от принудителната изолация и не знаят какво да правят със себе си и с гнева си. Изливат натрупания гняв върху другите хора или го потискат, но така директно си вредят. Потиснатият гняв утроява риска от инфаркт и уврежда имунната система. Нукс вомика може да помогне и на свръхамбициозните хора, на работохолиците, някои от които в момента не работят по принуда или не успяват добре да организират бизнеса си в променената обстановка.

Изборът на потенция (D30 или D1000) и честота на приемите ще зависят от интензивността на симптомите. Когато се наблюдават описаните физически симптоми, лекарствата могат да се приемат в потенция D30, на чести приеми (на всеки 2-3 часа). Когато видим едновременно проявите на психично и физическо ниво, необходима е по-висока потенция като D1000.

Всеки, който усеща свръхнатоварване от настоящата ситуация, може да облекчи тежестта и с прием на Шуслерова сол №5 калиум фосфорикум. При депресия, силни страхове, панически атаки комбинираме сол №5 с Шуслерови соли №2 и №7. Тези три соли подпомагат процесите на стабилизиране на психиката и нервите, подкрепят емоционалното равновесие. Приемат се по 5 табл. дневно от всяка сол, за дълъг период от време (може и месеци).

Ако някой не намира решение на своя гняв, на страховете и притесненията си по разумен, здравословен начин, то сега е моментът да потърси хомеопатична помощ. Разбира се, не е желателно да се вземат безразборно всякакви лекарства. Най-добрият вариант е да се обърнете към специалист.

Д-р Дора Пачова е магистър по хомеопатична терапия и по психотерапия и терапия на лица с увреждания, председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България, директор на Център за здраве и образование „Едикта“, координатор Образование на Европейски комитет по хомеопатия.