Д-р Солева: Не изпадайте в паника при най-малкото неразположение на детето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8626258 www.24chasa.bg
д-р Евтимия Солева, ОПЛ, педиатър в гр. София

При първи симптоми на заболяване ограничете контактите с възрастни хора

Д-р Евтимия Солева е общопрактикуващ лекар, педиатър, лекар хомеопат и Шуслеров терапевт в София

- Д-р Солева, детските ясли и градини отвориха. За много деца завръщането след дългото стоене у дома е може би стресиращо. Какви са вашите съвети като педиатър за по-лесната им адаптация?

- Да, по принцип всяка една промяна, особено при най-малките деца, може да е стресираща. Нека стъпките бъдат същите, както когато детето ни е тръгвало на ясла или градина за първи път. Най-важното е да го информираме спокойно. Да му подскажем, че мама и татко се връщат на работа, а то отива да си поиграе със своите приятели, да се забавлява или да научи нещо ново. Когато то е подготвено и го чуе спокойно от родителите си, стресът ще бъде много по-малък. Важно е да се знае, че стресът и вълнението в детската възраст оказват влияние и върху имунитета.

- Най-големият страх за родителите е детето да не се разболее от новия коронавирус. Затова и много от тях предпочитат да изчакат до есента. Какви са плюсовете и минусите в двете ситуации?

- В действителност някои от родителите нямат избор и лично аз ги разбирам и подкрепям. На другите бих казала, че рано или късно това ще се случи, ще трябва да се върнем към нормалния ритъм на живот и на работа. Все пак е успокояващо, че според световната статистика няма нито един случай на тежки усложнения вследствие на коронавирусна инфекция при децата от 0 до 16 г. Да, те могат да се разболеят или да бъдат носители на тази инфекция, но оплакванията при тях са свързани предимно с горните дихателни пътища - секрети от носа, кашлица или болезнено гърло. Родителите не трябва да изпадат в паника. Нека припомним, че най-честите инфекции през годината, особено при децата, са острите респираторни инфекции, протичащи именно с такива оплаквания. Децата във възрастта до 7 години, посещаващи детски колективи, имат подобни заболявания средно от седем до дванадесет пъти годишно. След извънредното положение за родителите е логично да свързват всеки един симптом с евентуално наличие на коронавирусна инфекция. Нека не забравяме, че около нас циркулират още много вируси, които предизвикват подобни оплаквания. Съветът ми е при първи симптоми на заболяване да се ограничат контактите на детето с баба и дядо или други възрастни лица в името на общото здраве.

- Кои са според вас най-ефективните начини да се намали рискът от разболяване?

- Важно е да припомня как да се предпазваме изцяло от вирусите. Моят основен съвет е да използваме водата и сапуна. Най-големият ефект за предпазване от коронавируса идва именно от тях, а след това - дезинфектантите, които използваме. Когато детето се прибере от градина, да си свали дрехите, да си измие ръцете и лицето със сапун, да го изкъпем. След това да облече домашните си дрехи и да продължи със заниманията си. Същото важи и за възрастните, разбира се. Обръщам особено внимание и на това, че кожата на децата трябва да се хидратира добре. Ако детето е със суха, възпалена или атопична кожа, можете да използвате специална за целта козметика, да се допитате до лекаря или фармацевта за подходящи хранителни добавки и да се прилагат репелентите срещу ухапванията от комари или други членестоноги, които карат децата неистово да се чешат. Защото разранената кожа е входна врата за инфекции или алергизация. От значение са и здравословното хранене, приемът на течности на пресни плодове и зеленчуци, добрият сън, спокойствието.

В моята практика много често използвам и хомеопатични препарати. Те са удобни и ефективни и ги прилагам в най-различни ситуации. Конкретно за подсилване на имунитета и за предпазване и лечение на вирусни инфекции през годините съм се убедила многократно в действието на Инфлуцид. Той е най-изследваното хомеопатично лекарство, има сериозни проучвания и доказателства за ефективността му при остри вирусни инфекции, протичащи и с повишена температура. Всяка майка може да го използва за своето дете – 3х1 табл. на ден, най-добре в продължение на 90 дни. Например , сутрин по 1 табл., тръгвайки към детското заведение, 1 табл., когато се прибере и по 1 табл. преди лягане. Инфлуцид ще е особено необходим през септември, когато се очаква и големите деца да тръгнат на училище. Харесвам го и защото е ефективен и при вече настъпило остро респираторно заболяване. Още при първи симптоми дозировката се увеличава на 3х2 табл. дневно в рамките на 3 дни. При моите пациенти на възраст между 1 и 12 г. тази схема работи прекрасно.

Друг подходящ препарат е Имунокинд. Той е специално създаден за укрепване на имунитета на най-малките. Приема се по същата схема – 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на 2-3 месеца. Обикновено добавям на своите пациенти и Шуслеровата комбинация за силен имунитет, включваща соли №3, №6 и №7. Към всяка една таблетка Имунокинд или Инфлуцид сутринта добавяме 3 табл. от сол №3, надвечер – 3 табл. сол №6 и вечерта – 3 табл. сол №7. За тези, които не са любители на хомеопатията, на пазара има и други препарати, които укрепват имунната система. Горещо препоръчвам на майките винаги да се консултират с личния лекар на детето, независимо каква профилактична терапия ще изберат. Нека това да не става своеволно, за да се избегнат грешки, а да е под лекарски контрол.

- Родителите се притесняват за здравето на децата си, но и за това, че то може да пренесе инфекция вкъщи. Приложими ли са тези схеми и за цялото семейство?

- Да, те са напълно приложими, но в малко по-различни дозировки. Дозировката на Инфлуцид за имунопрофилактика, която аз изписвам на моите пациенти над 12 г., включва 3 пъти по 2 табл. на ден в продължение на поне 1 месец. Този препарат може да се използва от бременни, кърмещи жени, дори от диабетици. Но ако детето е болно, говорейки за профилактиката на цялото семейство, съветвам по-големите да направят един курс с 3х2 табл. Инфлуцид в комбинация с 3х2 табл. Тонзилотрен в рамките на поне 3-4 дни, след това още седмица с 3х1 таблетка от всяко. Ако лицето е над 80 кг. , препоръчвам Шуслеровите соли №3, №6 и №7 да не са в дозировка от по 3 таблетки от всяка, а от 4 таблетки. Ако носът е запушен, препоръчвам 4х2 табл. Цинабсин с по 2 таблетки от Шуслерова сол №8 до облекчаване на симптомите и после 3х1 табл. Цинабсин за една седмица.

И тук е моментът да апелирам към родителите – ако детето е с повишена температура или секреция от носа, най-разумният вариант е да си останем вкъщи, далеч от баба и дядо. При всяко едно остро заболяване останете с детето поне 3 дни в дома, укрепете го, наблюдавайте го. Има достатъчно време да си запишете и час за преглед при личния лекар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на