България не спира да лекува с хидроксихлорохин

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8628047 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В България лечението с хидроксихлорохинът не спира. Няма медицинско проучване, а екстракция от бази данни, затова ще се проведат нови клинични проучвания по света. Това обясниха проф. Георги Момеков, председател на българското научно дружество по фармация, и проф. Нина Гочева, бивш национален консултант по кардиология, пред Би Ти Ви тази сутрин.

СЗО излезе с препоръка да не се ползва хидроксихлорохинът, за който преди два месеца бе обявено, че лекува от коронавирус, през това време България успя да произведе препарата.

При ревматоиден артрит препаратът се използва до живот, а тук говорим за терапия от 5 дни и проследяване, обясни проф. Момеков защо пациентите, лекувани сега с него, нямат основания за притеснение. На хора с контраиндикации тези препарати не се дават, освен това говорим за комплексно лечение и с други медикаменти.

Същия препарат пи превантивно президентът Тръмп. Хубаво е, че в България го няма по аптеките и хората нямат достъп до него да се самолекуват, коментира по този повод професорът. Купуваме гуми след 40 дни консултация, а сме готови да изпием всичко, каза още проф. Момеков.

Никакво основание за притеснение от научна гледна точка няма, категорична бе проф.Гочева.

Временно спира набирането на нови пациенти за проучването на СЗО с хидроксихлорохина - всъщност това е новината. Австралийците, англичаните и много други държави продължават своите проучвания, обясни проф. Момеков.

Има няколко медикамента, които са "братовчеди". Навремето имаше един единствен антиаретмик, който при определи обстоятелства можеше да предизвика смърт дори - става дума за хинидин. Сега препаратът, за който говорим, е близък. Зависи от дозата, болестите на пациентите и много други фактори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска