Д-р Стефан Филев: Пътеката от 618 лв. за COVID-19 не покрива и 1/2 от разходите за лечение

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8630838 www.24chasa.bg
Д-Р СТЕФАН ФИЛЕВ

Дарители помагат в борбата със заразата, казва шефът на областната болница във Велико Търново

Близо 3 месеца болниците у нас работят в условията на тежка епидемична обстановка. Във великотърновската болница е въведен карантинен режим на работа, ограничен е достъпът на външни лица, свижданията са забранени. Двете хирургични отделения и реанимацията се превърнаха в отделения за лечение на съмнителни пациенти и такива с доказан COVID–19.

Повече от месец не се извършваха планови операции, а за лечение постъпваха основно болни с животозастрашаващи състояния. В условията на пандемия изключително важно е навременното осигуряване на предпазни облекла и дезинфектанти. На този фон цените им се увеличиха драстично.

Така равносметката показва, че от началото на борбата с COVID-19 приходната част на областната болница е намаляла с една трета, а разходите са скочили многократно.

18 879 лв. струва на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” лечението на първите 15 пациенти, при които беше доказано заболяването.

По думите на изпълнителния директор д-р Стефан Филев клиничната пътека от 618 лв. за COVID–19 е недофинансирана и не може да покрие и половината от разходите за лечение на един пациент.

“1300 лв. са необходими само за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти в специализираните отделения, в това число влиза и трудът на персонала, разходите за изследвания. Изчисленията ни показват, че при пациентите, при които заболяването протича по–тежко и продължително, лечението надхвърля 2700 лв.”, казва д-р Филев.

Разходите за материали и консумативи през месец април възлизат на 324 650 лв., като в това число са и тези за лични предпазни средства.

“Като към това се прибавят режийните и разходите за персонал и осигуровки - изводът е, че предвидените от бюджета средства за месец април, на фона на рязко намалелите приходи при драстично увеличени разходи, са крайно недостатъчни”, коментира болничният директор.

В резултат на това работещите в най-голямото лечебно заведение на територията на област Велико Търново не могат да получат пълния размер на възнагражденията си за месец април.

“Като се има предвид, че МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е структуроопределяща за предоставяне на болнична и медицинска помощ в областта, както и че се поемат основните случаи на COVID–19 и тези с клинични симптоми - намаляването на трудовите възнаграждения ще доведе до напрежение в персонала и намаляване на мотивацията за работа в продължаващите условия на епидемична обстановка”, споделя притеснението си д-р Стефан Филев.  

Невъзможно е в тази ситуация за което и да е болнично заведение да се справи без външна помощ.

“Затова и сме изключително благодарни на всички хора, институции и фирми, които ни подпомогнаха с дарения. Благодарение на тях успяхме да се дооборудваме с нужната апаратура, чиято обща стойност възлиза на 111 000 лв. - 77 200 лв. от тях до момента са постъпили като дарения, са инвестирани в закупуване на лични предпазни средства”, пояснява д-р Филев.

35 000 лв. обаче са необходими за осигуряването на защитни облекла, дезинфектанти, маски и ръкавици, които стигат само за половин месец. През месец май в болницата няма дарения, а тези разходи трябва да се покриват изцяло от бюджета. Своята благодарност към всички, които помагат в този труден момент и показват съпричастност, медиците изразиха чрез стена на дарителите.

Идеята е заимствана от болница “Хадаса” в Йерусалим, където има стена, посветена на хората, помогнали за изграждането ѝ. Първите 23 табелки, които са поставени на стената на дарителите във великотърновската болница, са на хора, институции и фирми, които дариха средства и апаратура за нуждите на болницата в борбата с COVID-19. Идеята обаче е оттук нататък това да се превърне в традиция, която да се развива във времето.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради