Д-р Стефан Филев, шеф на областната болница във Велико Търново: Пътеката от 618 лв. за COVID-19 не покрива и 1/2 от разходите за лечение

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8643471 www.24chasa.bg
Д-р Стефан Филев - изпълнителен директор на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов"
Д-р Стефан Филев - изпълнителен директор на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" СНИМКА: Дима Максимова

Дарители помагат в борбата със заразата

Близо три месеца болниците у нас работят в условията на тежка епидемична обстановка. Във великотърновската болница е въведен карантинен режим на работа, ограничен е достъпа на външни лица, свижданията са забранени. Двете хирургични отделения и реанимация се превърнаха в отделения за лечение на съмнителни пациенти и такива с доказан COVID-19.

Повече от месец не се извършваха планови операции, а за лечение постъпваха основно болни с животозастрашаващи състояния. В условията на пандемия изключително важно е навременното осигуряване на предпазни облекла и дезинфектанти. На този фон цените им се увеличиха драстично. Така равносметката показва, че от началото на борбата с COVID-19, приходната част на областната болница е намаляла с една трета, а разходите са скочили многократно. 18 879 лв. струва на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" лечението на първите 15 пациенти, при които беше доказано заболяването.

По думите на изпълнителния директор д-р Стефан Филев, клиничната пътека от 618 лв. за COVID-19 е недофинансирана и не може да покрие и половина от разходите за лечение на един пациент.

"1300 лв. са необходими само за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти в специализираните отделения, в това число влиза и труда на персонала, разходите за изследвания. Изчисленията ни показват, че при пациентите, при които заболяването протича поЦтежко и продължително, лечението надхвърля 2 700 лв.", казва д-р Филев.

Разходите за материали и консумативи през месец април възлизат на 324 650 лв., като в това число са и тези за лични предпазни средства. "Като към това се прибавят режийните и разходите за персонал и осигуровки, изводът е, че предвидените от бюджета средства за месец април, на фона на рязко намалелите приходи при драстично увеличени разходи, са крайно недостатъчни", коментира болничният директор.

В резултат на това работещите в най- голямото лечебно заведение на територията на област Велико Търново не могат да получат пълния размер на възнагражденията си за месец април.

"Като се има предвид, че МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е структуроопределяща за предоставяне на болнична и медицинска помощ в областта, както и, че се поемат основните случаи на COVID-19 и тези с клинични симптоми - намаляването на трудовите възнаграждения ще доведе до напрежение в персонала и намаляване на мотивацията за работа в продължаващите условия на епидемична обстановка", споделя притеснението си д-р Стефан Филев.

Невъзможно е в тази ситуация, за което и да е болнично заведение, да се справи без външна помощ.

"Затова и сме изключително благодарни на всички хора, институции и фирми, които ни подпомогнаха с дарения. Благодарение на тях успяхме да се дооборудваме с нужната апаратура, чиято обща стойност възлиза на 111 000 лв. 77 200 лв., които до момента са постъпили като дарения, са инвестирани в закупуване на лични предпазни средства", пояснява д-р Филев. 35 000 лв. обаче се необходими за осигуряването на защитни облекла, дезинфектанти, маски и ръкавици, които стигат само за половин месец. През месец май в болницата няма дарения, а тези разходи трябва да се покриват изцяло от бюджета. Своята благодарност към всички, които помагат в този труден момент и показват съпричастност, медиците изразиха чрез стена на дарителите. Идеята е взаимствана от болница "Хадаса" в Йерусалим, където има стена, посветена на хората, помогнали за изграждането й. Първите 23 табелки, които са поставени на стената на дарителите във великотърновската болница, са на хора, институции и фирми, които дариха средства и апаратура за нуждите на болницата в борбата с COVID-19. Идеята обаче е оттук нататък това да се превърне в традиция, която да се развива във времето.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Моделката Глория Петкова се разходи със своя приятелка и нейното дете из София, за да хване последните слънчеви лъчи, видя "България Днес". Красавицата, която през 2019 г. стана майка, изглежда перфектно и е успяла да върне манекенските си размери. Петкова заложи на къса рокля с десен и връхна дреха със същите мотиви

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране