Митовете за маргарина са развенчани

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8647478 www.24chasa.bg

През последните години един продукт беше дамгосан от всички възможни източници на информация за здравословен начин на живот. Маргаринът. Онзи ароматен продукт, с който ни отгледаха нашите баби, и с който пораснахме здрави и силни.

88% от българите между 20 и 64-годишна възраст вярват в погрешни митове за определени храни. 93% не знаят каква е разликата между маргарина и маслото. Всеки може да се замисли защо се прави такава агресивна кампания срещу някакъв продукт, а ние ще се обърнем директно към научните факти.

Растителните мазнини в маргарина пазят сърцето

Мастните киселини играят важна роля в много процеси, протичащи в нашето тяло. Те ни дават енергия, влияят положително върху нашите хормони, нервна система, помагат на организма да използва мастноразтворимите витамини. До 30 % от нашата енергия идва от приема на мазнини. Ето защо е важно да се избират храни, които са богати на ненаситени мастни киселини. Такива са слънчогледовото масло, лененото семе, рапичното и маслиновото олио, съставките на растителните маргарини - техните „добри мазнини“ се грижат за запазването на ниските нива на холестерола в кръвта.

Благодарение на технологиите няма вече хидрогенирано масло

Истината е, че преди маргаринът се е правил с горещо третиране и добавяне на хидрогени, но благодарение на специалистите по хранене и иновативните технологии през 90-те хидрогенираното растително масло е заменено напълно в продукцията на маргарин.

Маргаринът съдържа жизнено важни мастни киселини

Рапичното и лененото масло, например, са естествен източник на омега-3, а слънчогледовото е изключителен източник на омега-6, които при производството на маргарина се запазват. Нашите тела се нуждаят от тези мастни киселини заради добрата работа на мозъка, производството на хормони, като защита на сърдечно-съдовата ни система, за баланса на кръвното налягане, като превенцията срещу атеросклероза, в полза на имунитета, доброто психическо състояние и много други.

Маргаринът е направен от натурални съставки

Маргаринът е смес от растителни мазнини - масла и вода. Също както маслото, маргаринът може да се добие и у дома. Ако го направите веднъж, ще се уверите, че това е един естествен продукт, който съдържа полезни за организма субстанции и наистина е много вкусен.

Маслото оставя по-голям въглероден отпечатък от маргарина

Към аргументите в подкрепа на здравословните качества на маргарина има също няколко „зелени“ твърдения. Растителният маргарин изглежда е много по-устойчив избор отколкото маслото по отношение опазването на околната среда. Какво би се случило, ако

обърнем 1 кг масло в маргарин? Ще запазим Земята от въглероден отпечатък, равен на 30 км пътуване с бензинов автомобил, зърнена зона от 10.97 квадратни метра и 7-минутен душ.

Така че не вярвайте на митове, чуйте науката. И си направите още днес сандвич с маргарин и още нещо. Той не само е вкусен и полезен. Баба ви също би го одобрила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на