Мащабно изследване: Дистанциране и маски намаляват риска от COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8652308 www.24chasa.bg
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Спазването на разстояние от поне един метър и носенето на маски и защитни средства за очи са най-добрите начини за предпазване от зараза с Ковид-19, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на най-мащабното по рода си изследване, публикувано в сп. "Лансет" и цитирано от БТА.

В анализ, обхванал 172 проучвания в 16 страни, изследователите са установили, че честото миене на ръцете и добрата хигиена също са важни, въпреки че дори комбинирани, всички тези мерки не могат да осигурят пълна защита.

Резултатите от анализа ще дадат насоки на правителствата и здравните власти, които често предлагат противоречиви препоръки за спазването на определени мерки. Това се дължи до голяма степен на ограничената информация за Ковид-19.

"Резултатите ни са първите по рода си, синтезиращи цялата директна информация за Ковид-19, ТОРС и БИРС, и към момента са най-доброто налично доказателство за оптималното приложение на всички тези широко разпространени мерки", казва един от ръководителите на изследването, Холгер Шунеман от университета "Макмастър" в Канада.
Понастоящем се смята, че Ковид-19 най-често се предава по капков път, особено когато хората кашлят. Заразата може да проникне през устата, очите и носа, както пряко, така и чрез допир със заразени повърхности.
За анализа специалистите са извършили систематичен преглед на 172 проучвания, оценяващи мерките за социално дистанциране, носенето на маски и средства за защита на очите, с цел предотвратяването на три заболявания, причинени от коронавируси - Ковид-19, ТОРС и БИРС.
Изследователите отбелязват, че макар и изчерпателни, данните имат някои ограничения по отношение на настоящата пандемия, тъй като са основно от проучвания, посветени на ТОРС и БИРС.

Специалистите са установили, например, че физическото дистанциране от минимум един метър намалява риска от предаване на Ковид-19, както и че спазването на разстояние от два метра един от друг е още по-ефикасно. Маските и предпазните средства за очи също осигуряват защитни ползи.

Изследователите са стигнали до заключението, че еднопластовите платнени маски са по-слабо ефективни от хирургическите. Най-добра защита осигуряват маските N95.

"Хората трябва да разберат, че носенето на маска не е алтернатива на физическото дистанциране, предпазните средства за очи или базовите мерки като хигиена на ръцете", отбелязва Дерек Чу от изследователския екип от университета "Макмастър".                                 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на