Протеини в кръвта на пациенти с COVID-19 показват колко тежко ще протече болестта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8654310 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Учени откриха 27 ключови протеина в кръвта на пациенти с COVID-19, които служат като биомаркери за това колко тежко ще се развие болестта, съобщи Ройтерс.

В публикация в сп. "Сел Системс" учени от британския Институт "Франсис Крик" и "Шарите Университатсмедицин" в Берлин съобщават, че наличието на различни нива от съответните белтъчини в кръвта на заразените е свързано със степента на изява на симптомите на болестта, предава БТА.

Маркерите могат да допринесат за разработването на тест, който да помогне на лекарите да прогнозират колко тежко може да се разболее пациентът, заразен с новия коронавирус. Находката може да помогне и за разработването на потенциално лечение на болестта.

Кристоф Меснер от британския институт, който е съавтор на изследването и колегите му използвали мас-спектометрия, за да проверят наличието и количествата на различни протеини в кръвната плазма на 31 пациенти с COVID-19 в берлинската болница "Шарите". Резултатите били сравнени с тези на други 17 пациенти с COVID-19 от същата болница и с кръвни проби на 15 здрави хора.

Три от ключовите протеини били свързани с интерлевкин ИЛ-6, който предизвиква възпаление и вече известен като маркер за тежки симптоми на COVID-19.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи