Изследване: Някои малцинства са изложени на по-висок риск от COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8654633 www.24chasa.bg
Сред жертвите на COVID-19 във Великобритания хората от етнически малцинства са повече в сравнение с белите им сънародници СНИМКА: Pixabay

Сред жертвите на COVID-19 във Великобритания хората от етнически малцинства са повече в сравнение с белите им сънародници, установи проучване на британските здравни власти, цитирано от Асошиейтед прес.

Проучването Общественото здраве в Англия е установило, че хората от Бангладеш са изложени на два пъти по-висок риск от смърт от COVID-19 в сравнение с белите британци.

Установено било също, че "според въздействието на пола, възрастта, лишения и региони...хората от китайски, индийски, пакистански, друг азиатски, карибски и друг чернокож етнос са изложени на между десет и петдесет пъти по-висок риск от смърт в сравнение с белите британци".

Британският здравен министър Мат Ханкок заяви, че без съмнение "да си чернокож или от етническо малцинство е сериозен рисков фактор". "Хората разбираемо се гневят на несправедливостите. Тази пандемия разкри огромните различия и неравноправие в здравето на нацията", заяви той пред депутатите, допълва БТА.

Изследването не е отчело фактори като затлъстяване и други състояния, които увеличават риска от смърт при COVID-19, нито пък трудовата заетост на жертвите на болестта.

В анализа на данните обаче е станало ясно, че за работещите мъже е два пъти по-вероятно да починат от болестта в сравнение с работещите жени.

"Предстои много работа, за да се разбере кои са движещите сили на това неравенство, отношенията между рисковите фактори и какво можем да направим, за да преодолеем неравенствата", каза Ханкок.

"Животът на чернокожите хора е важен, както и животът на хората от най-бедните райони на страната ни...и трябва да вземем мерки, за да повишим нивото на здравето на всички страната", добави той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи