Необратимите последици от COVID-19: без обоняние, пневмосклероза, остър панкреатит, сърдечна недостатъчност

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8660013 www.24chasa.bg

Някои симптоми на COVID-19 могат да бъдат необратими и да останат у пациенти дори след възстановяване, твърдят американски лекари пред The Wall Street Journal, цитирани от руския информационен сайт gazeta.ru.

Изследване, публикувано в Европейския архив по отоларингология, показва, че от 417 прегледани пациенти с леки или умерени форми на заболяването, 88% и 86% съответно съобщават за дисфункции на вкуса и миризмата, които остават след преминаването на всички останали симптоми. Данни от друго проучване показват, че само един на всеки 4 пациенти са успели да възстановят рецепторите в рамките на две седмици след възстановяването от COVID-19.

В същото време способността на нов коронавирус да унищожава обонятелните рецептори предизвиква недоумение при лекарите, тъй като в много случаи заболяването протича дори без симптоми.

"Обонятелните рецептори, които отиват до мозъка и по същество са най-краткият път към него "се самоубиват", за да се премахне вируса от него", твърди Даниел Рийд, зам.-директор на Центъра за химически сетива Monell в Пенсилвания. - Това може да се смята за здравословна реакция на организма към вируса. Ако и това не помогне, хората вероятно се влошават."

23-годишният Мат Нюи, който е преодолялл коронавирусната инфекция, твърди, че всеки ден изпитва силен стрес заради загубеното си обоняние. Младежът споделя, че се страхува да остане вкъщи сам, защото се опасява, че може да не усети евентуално изтичане на газ или миризма на дим. „Прекарах ден и половина без храна. Стомахът ми вече не е приятел с мен“, казва Нюи и обяснява, че е отслабнал, защото не му е приятно да яде, без да усеща миризмата на храната.

Засяга мозъка и белите дробове

Загубата на миризма обаче далеч не е единствената последица от коронавируса, която ще остане дълго време преболедували пациенти дори след възстановяване. Както обясни пред Gazeta.ru заслужилият доктор на Русия Андрей Кабичкин, всичко ще зависи от какви заболявания е боледувал човекът преди COVID-19.

„Усложненията могат да бъдат от дихателната и съдовата система, но това са много индивидуални случаи. В допълнение пневмосклерозата (уплътняване и заместване на съединителната белодробна тъкан - Gazeta.ru) може да се превърне в дългосрочно напомняне за прехвърления COVID-19. В случай, че се развие бронхопулмонална инфекция, тя може да остане дълго време, след като възпалението премине. Могат да се наблюдават и нарушения на мозъчните съдове от типа микрострес, тъй като централната нервна система е значително засегната от вируса по време на заболяването. Въпреки това тези последствия е възможно да се идентифицират само с помощта на индивидуални консултации със специалисти, които впоследствие ще помогнат да се излекуват всички възникнали усложнения“, казва Кабичкин.

Според имунолога Мария Полнер Има малък процент необратими ефекти. Най-често срещаният сред тях е пренесена пневмония, която може да доведе до необратима деформация на дихателните пътища и поява на белодробна фиброза.

Лекарят от най-високата категория, отоларингологът Владимир Зайцев от своя страна предупреждава за възможно развитие на бронхопулмонални заболявания, дори пациентът да не е страдал от тях преди. „Ако при обикновена настинка, ТОРС или ARI, възпалението се задържа на нивото на носната кухина или фаринкса, след това от коронавирусната инфекция се засягат носната лигавица, вероятно параназалните синуси, задната фарингеална стена, ларинкса, трахеята, бронхите и белите дробове. Тоест, буквално всички етажи са победени”, каза Зайцев пред руския телевизионен канал "Звезда".

Според него най-лошият резултат от COVID-19 може да бъде и появата на полиорганна недостатъчност. "Коронавирусът може да провокира остри състояния - състояние на остър панкреатит, остра сърдечна недостатъчност", обясни лекарят.

Според Зайцев изложени на риск може да бъдат и болните от ХИВ пациенти: „Човек изпада в имуносупресия. Самият вирус е имуносупресия". Имунологът Полнер обаче категорично не е съгласен с неговото мнение.

„Това е твърде категорично изявление. ХИВ е отделен вирус, несвързан с коронавируса. На фона на респираторни инфекции наистина може да се стигне до намаляване на общата имунна защита. Поради това усложненията под формата на бактериални инфекции са напълно възможни - те трябва да се преборят според индивидуални симптоми. И, разбира се, не забравяйте да дишате чист въздух, спазвайте режима на работа и почивка, за да може постепенно да се възстановите“, препоръчва лекарят.

Самото възстановяване може да трае два до три месеца, а и много повече, смятат експерти. Хората, които са имали COVID-19, трябва да обърнат внимание на възстановяването на правилното функциониране на белите дробове и увеличаването на жизнения им капацитет, което впоследствие ще доведе до положителен ефект върху насищането с кислород в кръвта, смятат лекари. „За да го постигнете, трябва да правите ежедневни дихателни упражнения под наблюдението на рехабилитатори, използващи дистанционно контролирани телемедицински програми в продължение на поне 4 дни, след което да продължите упражненията сами“, обясни експертът.

В същото време при самостоятелно изпълнение на дихателна гимнастика си струва да спазвате всички правила, за да не нанесете още по-голяма вреда на себе си, предупреждава академик Константин Лядов от Руската академия на науките,чиято специалност е възстановавяне на пациенти след тежки белодробни инфекции.„При хора след COVID-19 белодробната тъкан е уплътнена и за тях всички упражнения, насочени към надуване на белия дроб, са опасни. В хода на заболяването алвеолите им стават все по-плътни и класическите дихателни упражнения в тази ситуация няма да доведат до подобрение, а само до усложнения“, обяснява той пред електронното издание на "Московский комсомолец".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко