Учени: Повечето мутации на SARS-2 са пагубни за него

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8664273 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Останалите промени нямали ефект върху разпространението на вируса - неутрални били

Британски генетици излизат с обнадеждаваща новина за новия коронавирус SARS-CoV-2. Няма доказателства, че мутациите му увеличават неговата заразност и смъртоносност, съобщават те в проучване, което очаква независима научна рецензия.

Твърденията на екипа на Генетичния институт в Обединеното кралство се основават на

анализ на 15 691

генома на SARS-CoV-2

в проби от 75 държави

Изследванията показват, че мутациите не повишават инвазивността на вируса, а вместо това са неутрални или дори вредни за разпространението му.

След междувидовото прескачане на вируса от животни сред човешката популация в края на 2019 г. вирусът натрупва незначителни мутации в генетичния си код, който се състои от едноверижна РНК. Има опасения, че някои от тези мутации могат да повишат способността му да се разпространява между хората, други се тревожат дали няма с промените си вирусът да стане по-убийствен.

Мутациите възникват

по 3 начина

Най-често се получават при копирането на вируса чрез човешките клетки, вторият път е чрез взаимодействие с други вируси, с които са се оказали по едно и също време в човека, а могат и да се подчинят на промени, предизвикани от имунната система на “домакина”.

Оказало се, че повечето мутации нямат ефект върху разпространението на вируса - с други думи, те са неутрални. Но теоретично мутациите може да бъдат пагубни или полезни за вируса. За да определят дали мутациите увеличат или не способността на вируса да се разпространява между хората, изследователите моделират еволюционното дърво на SARS-2. След това те анализирали потомците на вирус. И не откриват доказателства, които да подсказват, че някоя от често срещанитеминимални модификации повишава способността на вируса да се разпространява. Всъщност повечето мутации били леко пагубни за вируса, а останалите били нито благоприятни, нито накърняващи неговата сила.

Учените използвали нова техника за съпоставяне на поколенията на SARS-2. При никоя от промените той не се предавал с по-висока скорост. Просто по никакъв начин мутациите не влияели върху инвазивността и агресивността на патогена към човека. Въпреки че анализът открива 12 независими варианта на най-подозрителната честа мутация, изследователите не откриват доказателства да е свързана с повишено предаване.

Повечето от мутациите

са на база

взаимоотношенията

с имунната

система на човека,

а не на адаптирането на вируса към нашия биологичен вид, смятат генетиците. Предстои техните твърдения обаче да минат проверка за коректност на методологията и изводите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Моделката Глория Петкова се разходи със своя приятелка и нейното дете из София, за да хване последните слънчеви лъчи, видя "България Днес". Красавицата, която през 2019 г. стана майка, изглежда перфектно и е успяла да върне манекенските си размери. Петкова заложи на къса рокля с десен и връхна дреха със същите мотиви

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране