Диабетиците последни да “разхлабват” мерките срещу вируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8664304 www.24chasa.bg
При диабетици насищането на кислород в кръвта пада по-бързо. СНИМКА: РОЙТЕРС

Рискът да се заразят е като за останалите, но 25% от тежките случаи са при хора с висока кръвна захар

Всеки трябва да внимава, за да избегне коронавируса въпреки наближаващото отпадане на всички противоепидемични мерки. Особено предпазливи обаче трябва да са хората с диабет тип 1 или тип 2. И два пъти повече – тези, които

освен проблем

с кръвната захар

имат и

затлъстяване

На последния брифинг в познатия формат началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски наред открои вчера трите най-чести придружаващи заболявания на българите с по-тежко протичане на COVID - диабет, хронични сърдечносъдови и белодробни заболявания.

За диабетиците рискът да се заразят с вируса е колкото при всеки друг. Но за тези, които заболеят, е по-висок рискът от усложнения. Особено ако кръвната захар не е държана в определените граници.

Рискът от

по-тежка

инфекция може

да бъде намален

чрез добър

гликемичен

контрол,

съветва проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Академик Иван Пенчев”.

За целта са важни спазването на назначената от специалист терапия и още по-стриктното проследяване дали тя постига нужния контрол на захарта.

Още първите по-големи проучвания за коронавирусната инфекция в света показват, че около 25% от хората, които стигат до болнично лечение с COVID-19, са имали диабет.

Водещата причина за големия процент тежко боледуване според всички изследователи от тогава до сега е, че

високата кръвна

захар отслабва

имунната

система и тя

по-трудно се бори

с инфекциите

Това е установено още преди новия вирус - диабетиците са по-уязвими и при грип и всички възпалителни заболявания. Коварното при SARS-2, вируса, който причинява новата болест, е, че при диабет се наслагват рискове. Почти винаги диабетиците развиват като съпътстващи проблеми сърдечни или белодробни заболявания. А всяко от тях представлява и самостоятелен риск за по-лошо протичане на коронавирусната инфекция.

Преките наблюдения на лекарите в инфекциозните клиники показват, че COVID инфекцията може да изложи диабетиците на по-голям риск от кетоацидоза. Известна е като вкиселяване на кръвта – натрупване на високи нива на киселини, наречени кетони, за сметка на намаляване на алкалните молекули. Това състояние може да е много сериозно и да застраши живота. По-висок при диабетиците е и рискът от небалансирана свръхреакция на имунната система. Тя стои в основата на биологичен процес, който доби популярност като цитокинова буря и една от причините за последващ сепсис, т.нар. отравяне на кръвта.

Освен тези проблеми с потенциално фатален изход има и десетки други, усложняващи лечението на диабетиците с коронавирусна пневмония. Затова ендокринолозите препоръчват стриктното спазване на личните мерки за избягване на заразата като водещата стратегия за хората с диабет до изсъхване на вируса или откриване на ваксина или сигурно лечение.

Най-добрият начин да се избегне разболяване, е човек да остане вкъщи колкото може.

Въпреки че диабетът се смята за заболяване на късната възраст, реално половината от близо половин милион засегнати от диабет са работещи.

Ако не е

възможно да

работят от дома,

трябва да

разчитат на

хуманизъм и

интелигентно

отношение

от работодателите и колегите си. Това означава добра хигиена на помещенията, осигуряване на дистанция от най-малко 1 метър, възможности за миене на ръцете.

И разбира се, работодателите да изискват да се спазва правилото всеки, който се чувства неразположен или има съмнение, че може да е безсимптомен носител на вируса, да търси лекар. От това ще се възползват не само диабетиците и хора със сърдечни и белодробни проблеми, а и колективът като цяло.

Ако човек с диабет започне да се чувства зле, е по-добре да си остане вкъщи още при първите симптоми и да се консултира с лекар. Кръвната захар тряабва да се проверява по-често от обикновено -

COVID намалява

апетита и с

промяна на

диетата може

да “играе”

нивото

на глюкозата в кръвта. Важно е да се има предвид, че някои лекарства без рецепта, които облекчават симптоми като треска или кашлица, също могат да повлияят на стойностите на кръвната захар. В листовките на медикаментите такива странични ефекти са описани, но диабетолозите са забелязали, че особено за често използваните масови лекарства хората не четат указанията и пропускат предупрежденията.

COVID очерта

неочаквана

тенденция:

диабет тип 1

е по-рисков

от тип 2

В сравнение с не-диабетици хората с диабет тип 1 са в 3,5 пъти по-висок риск от фатален изход при новата болест. За хората с тип 2 лошата прогноза е приблизително два пъти по-вероятна.

В първото изследване констатацията на инфекционистите беше придружена от коментари, че няма логика да е така. За разлика от тип 1 диабетът тип 2 често е придружен от други заболявания, обикновено се появява в по-напреднала възраст и може да бъде свързан с повишено телесно тегло.

На тази база изглежда логично COVID да се свърже с по-тежко протичане.

Диабетолозите обаче имат хипотези защо не е така. За разлика от тип 2, хората най-често са диагностицирани с тип 1 в детска възраст. Така заболяването е подкопавало здравето на органите по-продължително време.

Колкото по-дълго

човек живее с

диабет, толкова

по-вероятни са

усложненията

в съдовете,

сърцето,

бъбреците

Друго възможно обяснение е автоимунният произход на едната разновидност на диабета. При тип 1 имунната система атакува клетките, които произвеждат инсулин, и в крайна сметка хормонът не се произвежда. При тип 2 диабета процесът не е автоимунен - тялото синтезира инсулин, но клетките са загубили чувствителност към него.

Най-много привърженици има теорията, че крайният резултат зависи не толкова от времетраенето на диабета или същността му, а от нивото на глюкозата. Средно нивата на кръвната захар са по-високи при хора с диабет тип 1, отколкото при диабет тип 2 и се допуска, че това затруднява борбата с инфекцията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена