Лекарствата за високо кръвно може да предпазват от тежка форма на COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8666033 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Широко използваните лекарства за високо кръвно може да предпазват от тежка форма на COVID-19, показа изследване в Китай, резултатите от което са публикувани в Европейското списание за сърдечносъдови болести, предадoха Ройтерс и БТА.

Пациентите с високо кръвно наистина са два пъти по-застрашени от смърт и по-често се налага да бъдат поставяни на апаратно дишане. Този рисков фактор е известен. Приемащите какъвто и да било вид лекарства за контролирането му обаче са със значително по-малък риск от смърт от COVID-19 от тези, които не се лекуват.

Изследването е обхванало 2900 пациенти, приети през февруари и март в болница в Ухан - първоначалния епицентър на пандемията. Анализирайки данни и от предишни изследвания, китайските учени установиха също, че лекарствата за високо кръвно ACE-инхибитори и ангиотензин рецепторни блокери (ARBs) по-специално могат да са свързани с по-нисък риск от смърт от COVID-19.

Няколко научни екипа писаха, че лекарствата могат да увеличават податливостта на COVID-19.

"Бяхме доста изненадани, че тези резултати не потвърдиха първоначалната ни хипотеза; всъщност те са точно в обратна посока, с тенденция в полза на ACE-инхибиторите и ARBs" - каза Фей Ли, един от авторите на изследването от болница в гр. Сиан.

Доказателствата засега са само от наблюдения, а не от рандомизирани изпитания. Специалистите обаче "предлагат пациентите да не спират лечението си, освен ако лекар не настоява за това".

Същата препоръка издаде Американският колеж на кардиолозите и Американската асоциация по сърдечносъдови болести.

Резултатите от китайското изследване насочват към възможността тези лекарства да се изследват като лечение за Ковид-19, написа д-р Луис Руилопе от университетската болница в Мадрид в коментар към статията в списанието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи