С антиоксидант, от който винарките не спят, може да се лекуват хора

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8666500 www.24chasa.bg
Непретенциозната винарка, която започва да кръжи над развалените ни плодове, може да се окаже наш верен съюзник за лечението на безсъницата СНИМКА: Pixabay

Непретенциозната винарка, която започва да кръжи над развалените ни плодове, може да се окаже наш верен съюзник за лечението на безсъницата, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на Драга Дрогуля от Харвардския университет задълбочено изучил въздействието на антиоксиданта, който позволява на тези мушици да не спят, без това да им отрази фатално. Когато дрозофилите били изкуствено лишени от сън, молекула, наречена ROS /reactive oxidative species/ започнала да се натрупва в техните черва. Вследствие на нейното въздействие всички винарки умирали за 20 дни - половината от нормалния им живот.

Но когато на тези недоспали мушици бил приложен специфичен антиоксидант, той премахвал смъртоносната молекула и винарките си доживявали до заветните 40 дни, без дори и да мигнат за някакъв сън.

Удивителното изследване може да помогне на медиците да се справят с безсънието и при хората. Лишаването от сън, както е известно, води до до загуба на памет, болест на сърцето, затлъстяване дори и смърт, допълва БТА.

Лабораторните дрозофили били генетично променени, така че да не спят. Те произвежали протеин, чувствителен на топлината, лишаващ ги от сън. Мушиците били поставени при температура над 29 градуса по Целзий, за да бъдат активни 24 часа в денонощието. След 10 дни повечето от мушиците измрели, а всички останали вече се били споминали на 20-ия. Във вътрешностите на всички тях била открито наличието на ROS молекули. Те повреждат ДНК и РНК на клетките, водещо до смърт.

При следващ експеримент на същите генетично безсънно моделирани винарки бил приложен антиоксидант, включващ коктейл от мелатонин, липоева киселина и динуклеотид, какъвто има в гъбите. Съставката успяла да унищожи ROS молекулите и инсектите се радвали на пълноценен 40-дневен живот, без да спят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на