Ендокринолог: Коронавирусът не отключва диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8699162 www.24chasa.bg
Акад. проф. Ивона Даскалова е национален консултант по ендокринология, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във Военно медицинска академия, член е на Европейската Асоциация за изучаване на диабета и Американска диабетна асоциация. Председател на УС на Българска диабетна асоциация.

Коронавирусът не отключва диабет. Човек трябва да има база – да има наднормено тегло, да е затлъстял, да е подложен на стрес. Да има много придружаващи рискови фактори. Човек с голям корем винаги трябва да знае, че е застрашен от захарен диабет тип 2”, заяви по Нова тв днес ендокринологът проф. Ивона Даскалова.

Според нея не е вярно и твърдението, че коронавирусната инфекция засяга щитовидната жлеза. Имало е един случай в Италия, но това не значи, че има връзка между инфекциите.

„Не се разболяхме, оставайки вкъщи, защото българинът има здрава психика. Малко погрешно е схващането – „обездвижихме се, много се храним”. Никога не намираме за физическа активност, когато сме на работа. Сега ни се отдаде възможност дори и затворени. Трябваше и трябва хората ежедневно да правят гимнастика”, съветва Даскалова.

По думите й хората са започнали да приемат много въглехидрати и са започнали да покачват теглото си. Стресът също е спомогнал за хормонален дисбаланс. Влияние е оказало и неправилното хранене – не само приемането на въглехидрати и пържени храни, но и честото хранене и в неопределени часове.

„Количеството храна, което приемаме, също е много важно. Трябва да си правим сметка колко храна има в чинията. Ние винаги казваме, че е добре да се консумират плодове и зеленчуци, също и риба, и месни продукти. Консумирайте, но като ограничите бялата захар, тестените продукти, мазните храни. Нека количеството бъде по-малко и да се храним в определен час на деня. Всеки трябва да си създаде режим на хранене”, смята Даскалова. Тя съветва да се приема поне по 2 литра вода на ден, и също – закуската да е най-обилна, а вечерята по-лека.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С опасност за живота си и в грубо нарушение на пътя изпъкна топмоделката Ивайла Бакалова в центъра на столицата, видя зоркото око на "България Днес". За да стигне до колата си, миската пресече натоварената ул. "Г.С. Раковски", като рискува живота си и мина буквално пред засилил се камион. След като притича на високите си токове

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда