Проф. Кантарджиев: Антителата не са единствената защита към коранавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8706123 www.24chasa.bg
ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

Антителата не са единственият критерий и единствената защита на човека към коранавируса. Това каза пред Радио „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

При настоящия темп за седмица у нас се изследва 1 човек на всеки 500 души за коронавирус. По думите му това дава ясна представа за разпространение на заразата. България успя да направи достатъчно лаборатории за PCR, отбеляза той. Не само антителата доказват, че човек е имал контакт с вируса, добави проф. Кантарджиев.

„Даже и да намаляват антителата в организма, при втори досег с вируса те много бързо се увеличават. При следващ контакт със същото заболяване много бързо се реагира и се образуват антитела.

Второто нещо, което трябва да знаем е, че при една част от вирусите, много вероятно и при коронавируса, водещ в защитата е клетъчният имунитет, а не хуморалният, който сме свикнали да търсим при някои бактериални инфекции. Антителата не са единственият критерий и единствената защита на човека към този вирус“, отбеляза той.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че повишаването на броя на заболелите в края на миналата седмица се дължеше на обхващането на контактните лица на няколко клъстерни взрива в Северна и Южна България, както и членове на трудови колективи в предприятия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина