Учени: Може никога да не развиете антитела след COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8719314 www.24chasa.bg
Хората може да не развият антитела срещу коронавирус, в някои случаи те изчезват, след като пациентът се възстанови. СНИМКА: Пиксабей

Хората може да не развият антитела срещу коронавирус, в някои случаи те изчезват, след като пациентът се възстанови. Това предупреждават американски и китайски учени, пише вестникът South China Morning Post.

Експертите стигат до това заключение, след като проучват появата на имунитет при медицинските работници в Ухан - градът, който се превърна в център на коронавируса. Лекарите са имали пряк контакт със заразени пациенти в ранните стадии на огнището.

Оказва се, че не по-малко от една четвърт от 23-те хиляди изследвани лекари са били с коронавирус, но само 4% са изработили антитела. „Хората трудно могат да разработят антитела срещу този вирус за дълго време“, се казва в проучването. Освен това се оказа, че антителата у над 10% от изследваните пациенти са изчезнали месец след възстановяването.

През май шведски учени изразиха съмнения за ефективността на стратегията за т.нар. стаден имунитет. Едва 7,3% от жителите на Стокхолм са изработили антитела срещу коронавирус до края на април. Много експерти очакваха, че много повече граждани ще получат имунитет срещу болестта.

Според последните данни в света са регистрирани повече от 8,33 милиона случая на вирусна инфекция. По време на пандемията са загинали 448,5 хиляди души, а 4 милиона са се възстановили.